Da Sylvi Listhaug overtok som partileder for Fremskrittspartiet, regnet mange med at hennes nådeløst skarpe retorikk rundt særlig innvandringsspørsmål skulle gi rask effekt på meningsmålingene. Slik gikk det ikke. Innvandring har av flere grunner blitt en mye mindre sentral skillelinje i norsk politikk de siste årene, og FrP ligger nå og vaker i vannskillet et sted under 10 prosent, ifølge samlesiden Pollofpolls.

Likevel noen vil si at vi umerkelig har akseptert flere av uttrykkene hun gjorde til sin merkevare, som del av et bredere hverdagsspråk. Svenske tilstander er ett av dem. Det hersker nå liten uenighet om at vårt naboland altfor lenge unnlot å diskutere et stigende, og innvandringsrelatert, problem. Samtidig er det stor forskjell på hva som har vært takhøyde for å snakke om i etablerte partier og medier i Norge og Sverige, både før og nå.

Derfor er det grunn til å sette kaffen i halsen når lokalpolitiker og styremedlem Ivar Haave i Ringsaker FrP ikke bare forenkler voldsproblematikken blant ungdom i kommunen til et spørsmål om integrering. Nei, han rykker ut med en advarsel om et lokalsamfunn på bristepunktet.

– Det må settes inn tiltak for å bremse utviklingen ved vold i ungdomsmiljøene. Konsekvensene dersom det ikke gjøres noe, kan være at det etableres et borgervern. Folk er forbanna, sier Haave til HA.

Selv om han understreker at han absolutt ikke er for at folk tar loven i egne hender, planter han effektivt et bilde av en rettsstat uten virkemidler og tilløp til lynsjestemning i en majoritetsbefolkning.

Mens ungdomsvolden er viktig å ta på alvor, er sistnevnte et Brumunddal vi ikke kjenner oss igjen i. Det er etter vår mening et bevisst spill på strenger vi håpet hadde forstummet.

Statistikken fra Innlandet politidistrikt viser en overrepresentasjon av unge født utenfor Norge. Halvparten av de mindreårige som var voldsanmeldt tre ganger eller mer i 2021 og 2022 har foreldre med minoritetsbakgrunn. Men i stedet for å spørre hvilke sosiale strukturer som svikter, er det viktig for lokalpolitikerne fra Frp å fremstille problemet som andres fornektelse av fakta.

Ny etterretningsrapport om ungdomsvolden: – Det er klart vi er bekymret

Å bruke berøringsangst for å peke på landbakgrunn som årsaksforklaring, er en stråmann. Og om det fungerer til noe mer enn å så splid, tviler vi på. Bare fem prosent av norske velgere synes innvandring og integrering er blant de to viktigste sakene i høstens kommunevalg, viser en undersøkelse Norstat har gjort for Aftenposten.

Selv Frp-velgere ser innvandring som langt mindre vesentlig enn før. Skatt og avgifter, eldreomsorg og helse er de tre sakene som mobiliserer partiets kjernevelgere mest.

Som kjent tiltrekker fjøslykter seg så mangt i mørket. Men meningsmålingene tilsier altså ikke at så mange har savnet denne fjøslykt-retorikken.