Stortinget har vedtatt at det fra 2025 ikke skal være biler å få kjøpt som går på bensin eller diesel i Norge. Kun på strøm.

I EU har de lagt samme krav 10 år fram i tid; til 2035.

Denne uka melder NRK at markedet nå har snudd. Lenge rakk forhandlerne knapt å få inn en brukt elbil før den forsvant ut døra igjen. Nå blir de stående, og i stedet er det fossilbilene som selger.

Norge har høye ambisjoner for å få til en utslippsfri bilpark. Det er bra. Mennesket har til alle tider transportert seg individuelt, og det kommer vi ikke til å slutte med som en konsekvens av klimautfordringene, heller.

Gjennom lave avgifter og andre økonomiske insentiver, har vi greid å få en unikt høy elbil-andel. Få eller ingen andre land kan vise til maken. Attraktiviteten har imidlertid fått en utfordring i myndighetenes innstramminger, og elbilen konkurrerer nå for mange mer på lik linje med fossilbilene. Det er et politisk valg.

Vi er helt nødt til å jobbe hardt for å nå klimamålene vi har satt. De siste dagenes rapporter om stadige varmerekorder på kloden, er illevarslende. Vi mener det bør ses på stadig nye måter å få nordmenn til å kjøre mer klimavennlig på.

Gjennom Enova bør vi se på muligheten for å styrke støtteordningene til innkjøp av solcelleanlegg i private hjem. Om flere kan kjøre bilen sin på strøm de har produsert på eget tak, vil det være et stort framskritt. Penger finnes i Norge. Finnes det politisk vilje?

Kravet om kun elbiler i salg om ett og et halvt år, er i ferd med å materialisere seg som totalt urealistisk. Elbilen er fremdeles relativt prematur, infrastrukturen ligeså. Det er slett ikke like tett mellom alle ladestasjonene i Norge som det kan synes å være på det sentrale Østlandet.

Et mål som harmonerer med EU sitt, altså 2035, synes langt mer realistisk. Sjansen er stor for at det kommer til å presse seg fram.

Det må ikke, og skal ikke, bety redusert satsing på utslippsfri bilpark. Snarere tvert i mot.

Norge har kommet meget godt ut av startblokka på dette feltet. Samtidig må vi innse at vi ikke bor i en boble, og se til hva landene rundt oss gjør.

Den som tror at fossilbilene skal leve evig, tar nok feil. Den har levd i langt over 100 år, og er på oppløpet.

Det er andre ting vi skal kjøre på i vår nære framtid.

Men at det skjer om bare halvannet år, det tror vi Stortinget kommer til å måtte justere.