Mandag startet endelig rettsoppgjøret etter en av de mer spesielle kriminalsakene i vårt område på en stund.

HA har de siste dagene fortalt både om hvordan Wan Ying Li og hans samboer fikk livene sine snudd på hodet om morgenen 1. november tilbake i 2021. Samboeren endte opp med alvorlige brannskader, og selv jobber han nå for å gjenskape arbeidsplassen han mistet i brannen.

Tidlig ble det mistanke om at brannen var påsatt, og en lokal mann ble siktet og pågrepet.

Det var en god og viktig utvikling av en sak som har ligget som en verkebyll i nesbygda siden den ulykksalige novembermorgenen i 2021.

To ganger har påtalemyndigheten forsøkt å gjennomføre saken, slik at Wan og alle vi andre skulle få et svar på hva det var som skjedde. Begge gangene ble saken utsatt. Den første gangen fordi tiltalte kjørte av vegen samme morgen som rettssaken skulle starte. Den andre gangen fordi tiltalte ble innlagt på sykehus.

Denne gangen gikk politiet til et heller sjeldent grep; de pågrep mannen like før helga, og han ble varetektsfengslet fram til i dag slik at saken skulle gå som planlagt på tredje forsøk. Dette ser vi ikke ofte.

Bensinstasjonsbrannen i Tingnes berørte et helt lokalsamfunn. Den var viktig for bygda på mer enn en måte.

Det setter også et et lokalsamfunn på prøve når en av deres egne blir stilt til ansvar for en ugjerning som den morgenen for snart to år siden lett kunne endt med et enda mer alvorlig utfall.

Det er i slike situasjoner viktig å huske at både den tiltalte og hans familie skal leve videre også etter denne krevende tiden i deres liv.

Nå tilstår mannen at han tente på. Det er en erkjennelse som burde kommet i retten for lenge siden. Først og fremst av hensyn til kvinnen som må leve livet ut med konsekvensene av brannskadene hun fikk. Men også for hans egen del kan det virke som det egentlig ville vært en lettelse å få denne saken ut av verden på et tidligere tidspunkt.

Rettssaker har mange parter, og det koster mye penger for samfunnet å måtte gjøre flere forsøk på å få dem gjennomført.

Det er derfor begripelig at påtalemyndigheten hadde fått nok etter to forsøk, og bestemte seg for å pågripe og fengsle mannen for å være sikret avvikling på tredje forsøk.

Tidlig mandag morgen lå erkjennelsen av brannstiftelsen på bordet.

Det var en god og viktig utvikling av en sak som har ligget som en verkebyll i nesbygda siden den ulykksalige novembermorgenen i 2021.