Det er sikkert lett å tenke «jaja, dette var jo bare kontorplasser, det er bare å finne noe annet.»

Faktumet er at HGC (Hamar Game Collective) har betydd så mye mer enn et kontorlandskap for små spillselskaper og ildsjeler med håp om å starte opp egne drømmer.

Selv har jeg hele livet vært spillentusiast, en nerd som alltid falt litt utenfor de typiske sosiale normene og som aldri helt fant en ordentlig plass og aksept for sine interesser.

Det jeg brant for ble ofte dyttet til side da jeg stadig fikk høre at «du må skaffe deg en trygg jobb og inntekt, ikke bruke tid på det tullet der,» og det gjorde jeg.

Til slutt, etter 4 år med lærerutdanning på UiA og 5 års arbeid i et meningsfylt yrke som lærer, var det fremdeles noe som manglet i livet mitt, nemlig lidenskapen.

En dag fikk jeg plutselig beskjed fra en venn som nylig hadde flyttet til Hamar, «Du må komme hit og studere!» Han forklarte videre at hele byen var sentrert rundt nerdekultur.

Det hørtes ut som en drøm, fantes det virkelig en by som dette? Vi solgte hus, sluttet fast jobb og flyttet fra venner og familie for å studere og følge drømmen om spillutviklere.

Og visst hadde han rett! For hvilken annen liten by har sin egen Outland, eller har egne lokaler for å kunne spille Warhammer og Magic: The Gathering?

Hvilken annen by har det å spille Dungeons and Dragons og tv-spill som en del av fadderuka?

Hvilken annen by arrangerer et årlig LAN-party hvor 3000+ mennesker samles i en feiring av nerdekulturen, eller er topp 10 på lokalt oppmøte på Global Game Jam, som er et årlig verdensomfattende arrangement for spillutviklere?

Ikke bare var HGC av politisk tyngde for industrien, det var også et samlingspunkt for spillselskaper og individer som var nysgjerrige på spillutvikling — et symbol for muligheter i Innlandet.

HGC var en møteplass for selskaper og individer som stiller opp frivillig på arrangementer tilknyttet underholdning og spillindustrien, som tenner ild i hjertet til alle unge og ambisiøse spillutviklere i Hamar og på Høyskolen i Innlandet.

Det var et flaggskip for Hamar som et landemerke i spillindustrien, et samlingspunkt for alle spillinteresserte som ønsker å gjøre karriere ut av lidenskapen sin.

En påminnelse om at det er mulig å gå fra drøm til virkelighet, at du ikke er alene i kampen mot verden i et brutalt spillmarked; vi kan stå sammen og være en ressurs for hverandre.

Økonomisk har det vært en positiv økning i spillindustrien også her i landet, men omsetningen sammenlignet med våre naboland er minimal.

Hvis vi sammenlikner omsetningen i spillindustrien i 2020, hadde Sverige en omsetning på 25 milliarder kroner kontra Norge med en omsetning på 366 millioner kroner. Altså en omsetning 57 ganger så høy som Norge.

Noe av det som har gjort Sverige vellykket som en teknologisk nasjon er satsningen på de små, på individene. De har våget å investere i et marked som er fremoverlent, men samtidig usikkert i en tøff konkurranse på verdensbasis.

Svenskene har for eksempel gått inn for å skape teknologiparker hvor studenter og nyetablerte kan leie bosted, rom og får tilgang til kontorer i et fellesskap, de har skjønt at det er gjennom hverandre at vi skaper suksess!

Et godt eksempel på norsk næring i spillindustrien er Funcom, vårt aller største spillselskap. Et selskap jeg har vært stolt over at vi i Norge eier, og som har satt oss på verdenskartet!

Men ved nærmere undersøkelse er det ikke helt overraskende at selv vårt største spillselskap ikke lenger tilhører Norge, men ble kjøpt opp av et kinesisk selskap i 2020.

Hvorfor? Hvorfor er det så få norske investorer som tør å satse stort på ny teknologi og spillindustrien? Hvorfor ser ikke Norge det globale potensialet?

Slaget er ikke tapt enda. Stortinget gjennom NFI og Virke i sin spillrapport roper JA TIL SPILLINDUSTRIEN! Men det er stunder som denne vi trenger dere mest.

Gi oss ett JA TIL ET SAMLINGSPUNKT, JA TIL MENTORSKAP OG UTVIKLING, JA TIL VEKST I FELLESSKAP, JA TIL NORSK SPILLUTVIKLING.

Jeg som spillutvikler har full tillit og troen på dere som investorer og politikere, vis oss at dere også har tillit til oss!