Foreslåtte endringer i EUs fornybardirektiv truer norsk selvråderett. Bruk den demokratiske retten du har til å sende inn høringssvar til regjeringen før fristen går ut 19. april!

Norske kommuner får mindre makt og naturens rettsvern svekkes, om EUs forslag til revidert fornybardirektiv vedtas.

Direktivet må ses i sammenheng med EUs fjerde energipakke, som krever at vi til enhver tid skal ha 70 % av vannkraften tilgjengelig for eksport. EU vil ha vannkraften vår, og så vil de at vi skal bygge ut mye mer vind- og solkraft.

Svekket lokaldemokrati

Hvis fornybardirektivet trumfes gjennom, vil beslutningsmyndighet flyttes fra lokaldemokratiet til Energidepartementet.

Energidepartementet kan da avgjøre at det skal bygges ut mer solkraft-, vindkraft- og vannkraft, uansett hva folk lokalt mener om saken.

Kommuneadministrasjoner rundt om i landet vil måtte forholde seg til svært korte svarfrister når prosjekter presenteres.

Rekker man ikke å respondere, kan prosjekter automatisk få godkjenning, uten at innbyggerne i kommunen har fått mulighet til å sette seg inn i konsekvensene.

Utbygger kan kjøpe seg fri fra naturhensyn

EUs reviderte fornybardirektiv åpner for at fornybarprosjekter kan være unntatt fra kravet om å gjennomføre stedsspesifikke miljøkonsekvensutredninger.

Konsekvensutredninger lokalt vil bli erstattet av mer overfladiske screening-prosesser. Om naturverdier avdekkes i planområder for kraftutbygging, skal tiltakshaver få mulighet til å kjøpe seg fri fra naturhensyn!

Dette bryter tydelig med det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (Naturavtalen), og det er derfor sjokkerende av EU kan foreslå det.

Norge skal være EUs batteri

Med dagens teknologi har vi ikke grunnstoffer nok til å erstatte fossil drivkraft med vind- og solkraft. Fordi vind- og sol ikke kan erstatte verken kjernekraft, olje eller gass, er det maktpåliggende for EU å få tilgang til den norske vannkraften.

Det fremgår tydelig av direktivet at Norge skal stille til veie store naturarealer som skal brukes til vindkraft for å forsyne land som Tyskland med hydrogen og ammoniakk. Norges oppgave blir å grønnvaske EU, samtidig som vi raserer siste rest av europeisk villmark.

EUs reviderte fornybardirektiv angår alle som bryr seg om Norge som selvstendig nasjon. La ikke regjeringens høring passere uten at din stemme blir hørt.

Innspillet ditt laster du opp på regjeringens sider, innen 19. april 2024. Forslag til hvordan du kan skrive et høringssvar, finner du på nettstedet til Motvind Norge.