En eller annen måtte ha ført falsk vitnesbyrd mot Josef K., for en morgen ble han arrestert uten å ha gjort noe galt.

Slik lyder åpningssetningen i «Prosessen» av Franz Kafka.

Boka er verdenskjent av mange grunner, men mest fordi den setter ord på en følelse som er gjenkjennelig for de fleste mennesker. Å bli urettferdig og urimelig anholdt for en forbrytelse opprører oss - enten vi blir utsatt for det selv, eller forstår at andre blir det.

Uten å dra sammenligningen for langt, er det sjelden vi blir vitne til en pågripelse så utenfor proporsjon, som den HA kan dokumentere med bilder og video denne uka.

1. mai gikk tungt bevæpnet politi til aksjon i Hamar sentrum. Den 25 år gamle familiefaren Ali Adnan Al-Muhammed ble ringt opp i kveldsmaten, kom frivillig ned på gata fra leiligheten sin - og møtte der flere politibiler og tjenestefolk med skuddsikre vester og våpen. I en rekke vitners nærvær ble han så satt i håndjern, og tatt med på glattcelle der han tilbragte natta.

Hjemme satt familien uten å vite hvor Ali ble av, og hvor lenge han ville bli borte.

– Jeg husker at jeg spurte gjentatte ganger hva jeg hadde gjort, men jeg fikk ingen svar, forteller han.

I forkant av pågripelsen har politiet stanset Ali på gata, fordi han tilfeldigvis går forbi et område ved CC rett etter at en tenåring skal ha blitt truet med kniv. De viser ham bilde av personen som skal ha blitt skadet, men han aner ikke hvem det er.

Ifølge ham har han vært flere timer på glattcella før han får vite at han er arrestert for kroppskrenkelse. Når han gjentar at de har tatt feil mann, får han ingen respons.

Ali beskriver at han følte seg behandlet som et dyr.

Nå er saken mot ham henlagt, og politiet har anbefalt at han får tilkjent erstatning for feilaktig strafforfølgelse. De legger seg flate og ønsker å beklage den belastende opplevelsen han har hatt.

Det er bra.

Men det er ikke nok. Flere spørsmål er viktige å få svar på.

Har knivtrusselen som lå til grunn for arrestasjonen tilstrekkelig farepotensial, til å rykke ut rustet til tennene? Måtte det skje om kvelden, når den mistenkte ikke hadde noen forhistorie som tilsa at han var farlig?

Kunne det skjedd hvem som helst - eller er det lavere terskel for å anholde noen i full offentlighet i Hamars gater, enn andre?

Til vi vet mer om etterforskningen og vurderingene som er gjort holder vann og står i forhold til allmenn trygghet, bør flere enn Ali kjenne på følelsen som har gjort Kafka til en klassiker.