(Nettavisen): Vinterferien er rett rundt hjørnet. Deretter går det slag i slag med påske, før mange fridager i mai. Og før du vet ordet av det, banker sommerferien på dør.

Rentespøkelset henger over oss, og kronen er svak.

– Hva er dine beste ferietips for å spare inn noen tusenlapper?

– Kronen har svekket seg veldig opp mot andre valutaer, så sjekk hva euroen, dollaren eller den lokale valutaen dit du ønsker å reise koster i dag, sier Nordeas privatøkonom Derya Incedursun til Nettavisen.

En euro koster i skrivende stund 11,34 kroner, mens en dollar koster 10,54 kroner – før du har lagt på valutapåslag fra banken din.

Ikke la deg lure av land som historisk sett har vært «billige»:

– Sjekk prisnivået og prisutviklingen i landet du har blinket deg ut. I Norge har vi hatt høy prisvekst, men i andre land har det kanskje vært enda høyere, sier Incedursun.

I Tyrkia har det for eksempel vært en prisøkning på 170 prosent, noe vi straks kommer tilbake til.

– Unngå disse fellene

Incedursun er ikke i tvil: Med tanke på prisvekst og valutakurs er det typisk østeuropeiske land som gir mye valuta for pengene.

– Der det er dyrest nå, er typisk i land med euro som valuta. Både i Spania og Tyskland koster det nok mer enn du er vant til. Det gjelder også USA, fordi dollaren er sterk. For ikke å snakke om Tyrkia, som de siste to årene har hatt en prisvekst på 170 prosent.

– Hvilke feller er det man absolutt bør unngå?

– Når du betaler i utlandet med betalingskort, velg lokal valuta. Og hvis du skal ta ut penger fra minibank, si nei takk til vekslingskursen som minibanken tilbyr. La banken hjemme gjøre beregningen, sier forbrukerøkonomen.

Priseksempler

For å understreke hvor viktig det er å sette seg inn i lokale forhold, drar Derya Incedursun oss gjennom disse eksemplene:

I USA har prisene steget med ti prosent de siste to årene, og dollaren har blitt 16 prosent dyrere. Tenk deg at du kjøpte en vare i USA for 100 dollar i 2022. To år senere, på grunn av prisstigninger, har prisen på denne varen økt til 110 dollar. Samtidig har dollaren blitt sterkere mot norske kroner, så nå vil den samme varen koste deg 1122 norske kroner, opp fra 880 kroner. Dette representerer en økning på 27 prosent før vi tar med inflasjonen i Norge.

– Men når vi også tar hensyn til at prisene i Norge har steget med omtrent 11 prosent, så er den amerikanske varen omtrent 15 prosent dyrere for oss nå enn den var for to år siden.

I Spania har prisene steget med 9 prosent de siste to årene, og euroen har blitt 13 prosent dyrere. La oss si at du kjøpte en vare i Spania for 100 euro i 2022. Med prisstigningen over de siste to årene, vil den samme varen nå koste 109 euro. Euroen har også blitt dyrere i norske kroner, så varen vil nå koste deg 1231 kroner, opp fra 1000 kroner. Dette tilsvarer en økning på 23 prosent før vi justerer for inflasjonen i Norge.

– Men etter å ha tatt hensyn til den norske prisveksten på 11 prosent, ser vi at varen fra Spania er omtrent 12 prosent dyrere for oss nå enn den var for to år siden.

I Tyrkia har prisene steget med 170 prosent de siste to årene, og tyrkiske lire har blitt 47 prosent billigere. La oss si at du kjøpte en vare i Tyrkia for 100 tyrkiske lire i 2022. Med prisstigningen over de siste to årene, vil den samme varen nå koste 270 lire. Samtidig har den tyrkiske liraen blitt mindre verdt i forhold til norske kroner, så den samme varen vil nå koste deg 93 kroner, opp fra 66 kroner. Dette er en økning på 40 prosent.

– Prisene i Norge har steget med 11 prosent og dermed er prisene i Tyrkia for oss nordmenn økt med 29 prosent.