(Nettavisen): Norsk familieøkonomi får stadig inn spørsmål om hvor mye man må sette av til bufferkonto, og hva som er innenfor å bruke disse pengene på.

– Alle vet innerst inne hva som er godkjent og ikke, men det finnes noen unnskyldninger som er snodige, forteller Luksusfellen-ekspert, Lene Drange til Nettavisen.

En bufferkonto er en konto hvor det står penger til nødstilfeller. Hva som regnes som nødstilfelle varierer fra person til person.

Ifølge en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) var det flere som hadde klart å spare opp litt ekstra penger under pandemien. Men nå som dyrtiden har vart en stund, er det mange som har måttet bruke opp dette.

1 av 5 vil slite med en uforutsett utgift

Undersøkelsen viser at én av fem nordmenn ikke kunne håndtere en uforutsigbar utgift på 20.000 kroner i 2022.

Dette tilsvarer 900.000 nordmenn.

Undersøkelsen forteller også at det var lavinntektshusholdninger som var mest utsatt, og blant disse var det 13 prosent som sa de i minst ett tilfelle det siste året ikke hadde klart å betale regninger for husleie, strøm eller andre løpende utgifter.

Markeds- og partneransvarlig hos Norsk familieøkonomi, Terje Hamre, får inn mange henvendelser fra folk som har måttet tømme bufferkontoen sin, eller som er usikker på hvor mye de bør ha stående.

Vanskelige tider

I en undersøkelse gjort av Ipsos i fjor, for DNB, kommer det fram at sju av ti nordmenn har en bufferkonto, og at én av tre nylig har brukt av pengene her.

Hamre får flere henvendelser av folk som har tømt bufferkontoen sin og trenger råd. Han sier at det er dem med store boliglån som har det tøffest nå.

– Folk er redd for om de har for lite. I gode tider klarte de fleste seg ganske bra, men nå som det strammes inn så lurer folk på hvor pengene blir av, forteller Hamre til Nettavisen.

– Bufferkonto er et must

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, mener det er nødvendig med en bufferkonto, men hvor mye som bør stå der varierer fra person til person.

– Jeg tenker på meg selv når jeg får spørsmål om det er nødvendig med bufferkonto. Hadde jeg klart å sove godt om natten uten uten? Nei, sier Incedursun til Nettavisen.

Det er spesielt to grunner som gjør det viktig å ha litt penger satt av til kriser. Det første er uforutsette utgifter, som kjøleskap som ryker eller en strømregning som ble dyrere enn forventet.

Den andre grunnen er hvis du plutselig blir arbeidsledig eller syk.

– Hvis du plutselig blir arbeidsledig eller syk, da har du en del velferdsordninger som hjelper deg, men det er ofte det ikke dekker 100 prosent av lønnen din, forklarer Incedursun til Nettavisen.

Hvor mye bør du sette av?

Selv om Incedursun ikke følger den selv, så er det en tommelfingerregel som sier at en skal ha månedslønnen sin ganger tre på bufferkontoen.

Drange sier at en tommelfingerregel kan være månedslønnen sin ganger to, mens Hamre tenker én måned.

Til felles er de enige om hvor mye som skal stå på bufferkontoen er individuelt, og at det ikke er en bestemt regel på det.

– Du må tenke på hvor mye du tjener, og ikke minst hva du eier. Hvis du leier, trenger du mindre enn hvis du eier. Er du student med deltidsjobb er det begrenset hvor mye du klarer å sette av, forklarer Drange.

På spørsmålet om 50.000 kroner er nok, svarer Incedursun at det kan være mer enn nok for noen, men har du stort hus, boliglån og generelt høye utgifter kan 50.000 kroner være for lite.

– Så kan en spørre seg selv, hvordan hadde det gått hvis jeg var arbeidsledig i et halvt år, legger Incedursun til.