To ferske advarsler er verdt å merke seg for alle som måtte føle seg beroliget av løftene om et fortsatt bredt og spredt fødetilbud i Innlandet.

Den tydeligste kommer fra selve hærføreren i Bunadsgeriljaen, aktivistgruppa som de siste årene har lyktes med å vise at den tradisjonelt gode norske fødselsomsorgen er på vikende front.

Anja Solvik har besøkt fødeavdelingen på Elverum med et budskap om at Innlandet står i fare for å bli lurt trill rundt. For å gjøre vedtaket om Mjøssykehuset mer spiselig, har politikere med behov for å hilse hjem lesset stadig større forventning på de supplerende sykehusene Lillehammer og Elverum. Det har medført at ikke bare Tynset, men også disse stedene nå regner inn et fortsatt fullverdig fødetilbud i framtida. Utredningene som pågår skal konkluderes og vedtas i løpet av høsten.

Men Solvik har nok av konkrete eksempler, når hun peker på at overbud ikke er unikt for Innlandet. Populære vedtak som nærhet til jordmødre og nyfødtmedisin, bidrar til å roe ned gemyttene i et distrikt. Men symbolpolitikk står seg ikke i møte med realitetene - om det så er regjeringen som har vedtatt den.

Geriljaen har rett i at politiske vedtak kan skrotes i helseforetakene. Selv om Bent Høie (H) som helseminister fredet fødetilbud både i Kristiansund og på tre sykehus i Nordland, har det ikke motvirket at ansatte slutter og mangelen på fagfolk gjør det utfordrende å drive forsvarlig. Det er nok dette avdelingslederne ved Kvinneklinikken og fødeavdelingene i Lillehammer, Gjøvik og Elverum også frykter, når de går inn for nettopp å samle tilbudet i Mjøssykehuset. Derfor frykter vi at heller ikke Solvik sitter på løsningen, når hun argumenterer for at lokaliseringspolitikken kan snus opp ned.

Den andre advarselen kommer med tidsskriftet Sykepleiens gjennomgang av "reservestyrken" av utdannede sykepleiere som kan lokkes tilbake i tjeneste med bedre vilkår. SSB-statistikk er hyppig brukt til å vise at 17.000 sykepleiere jobber utenfor helsetjenesten og på den måten er en mulig ubenyttet ressurs.

Problemet er at det ikke stemmer. Mange av disse har tvert imot stillinger innen utdanning, forskning og administrasjon, sårt tiltrengt i organisering og utdannelse av nye sykepleiere.

Redaktør Anne Hafstad i Sykepleien skriver at sykepleiermangelen dermed er enda større enn det vi har trodd. Sykepleiere på jobbjakt kan velge mellom rundt 4650 ledige stillinger i dag, skriver Sykepleien. Og behovet vil øke med 46.000 frem mot 2040.

Når Ingvill Kjerkol ikke vil love like gode eller bedre helsetjenester og eldreomsorg fremover, bebreides hun for å svikte Aps sosialdemokratiske idealer. Men vårt inntrykk er at hun er ærlig, når hun velger å ikke gjøre som sin forgjenger, Bent Høie (H).

Derfor skal man lytte når hun svarer, som hun gjorde i Stortinget så sent som i juni i år. På spørsmål om hvorfor regjeringen vil utrede fødetilbud ved Elverum sykehus, sa Kjerkol:

«Sykehuset Innlandet HF har i dag store rekrutteringsutfordringer, også innenfor fødselshjelp og gynekologi. En grunnleggende forutsetning for et trygt og godt fødetilbud er tilstrekkelig tilgang på personell. Videre vil antall fødsler være styrende for hva slags fødetilbud som kan gis. Disse elementene vil måtte stå sentralt i de vurderingene Helse Sør-Øst RHF skal gjennomføre.»

Skuffelser kommer til å stå i kø, om vi fortsetter å snakke som om det bare er å vedta det et lokalt flertall mener.

Det vet Kjerkol bedre enn de fleste.