(Nettavisen): Det har vært ekstremt mye fokus på strøm de siste årene, men tidvis vanvittige priser.

Men denne utviklingen har skjult en annen viktig forskjell på lommeboka di: Hva betaler du egentlig til strømselskapet ditt, som bare videreselger strømmen til deg?

En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet avslører at mange strømkunder betaler mange tusen kroner mer i året enn de trenger.

– Spiller på forbrukernes manglende innsikt, eller lurer kundene

De har undersøkt prisen på 355 spotprisavtaler registrert på Strømpris.no, og funnet ut at for en gjennomsnittlig husholdning varierer påslaget per kWh fra 0-til 26 øre per kWh.

– Her er det opplagt at selskapene spiller på forbrukernes manglende innsikt, eller lurer kundene inn i avtaler de ikke skjønner. Strøm er strøm, og de færreste ønsker å betale mer enn de må, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets egen prissammenligningstjeneste viser at det for tiden er Polar Krafts spotprisavtaler «Polar Fornybar» som kommer dårligst ut. Den har en oppgitt med et totalt påslag på 25,84 øre per kWh

Det som gjør avtalen kostbar, er ikke et unormalt påslag på selve strømprisen. Det som derimot drar opp prisen er «opprinnelsesgaranti fra Heggmoen kraftstasjon», som koster 6,25 kroner per dag.


Det samme selskapet tilbyr også en rekke andre spotprisavtaler med lavere pris.

– Det er absurd at det er så store prisforskjeller for å selge eksakt samme produkt. At flere selskaper også prakker på kundene sine unødvendige tilleggstjenester, slik som «strømforsikring» og «grønn strøm» hjelper heller ikke, sier hun.

Effekten av ulike påslag for et forbruk på 16.000 kWh i året:

Selskapets påslag kWh (ink faste beløp) Kroner per år
2 øre kr 320
5 øre kr 800
10 øre kr 1 600
15 øre kr 2 400
25 øre kr 4 000

Det finnes fortsatt noen avtaler som har negativt påslag på prisen, men der må man være på vakt: Ifølge Forbrukerrådet er normalen at du settes over på dyre avtaler når kampanjeperioden er over.

Agva Kraft har vært en betydelig aktør på kampanjeprodukter, og topper for øyeblikket oversikten til Forbrukerrådet som den eneste aktøren med negativt påslag.

Når kampanjeperioden er over flytter de sine kampanjekunder over til en spotprisavtale som ifølge Strompris.no er en av de dyreste avtalene på markedet. Den koster 49 kroner i måneden og har et påslag på 14,9 øre per kWh.

Vibb har andreplassen, med tre års garanti for at de ikke innfører verken påslag eller månedsgebyr.

Advarer de som ikke har byttet på lenge

Blyverket er også tydelig på at du bør sjekke hva slags avtale du har, om du ikke har gjort det på en stund. Ofte blir gamle produkter videreført i det stille med høye priser.

– Vi har sett hvordan selskapene har satt opp prisene, både med og uten varsel til kundene. Det er stor fare for at kundene som ikke har byttet strømavtale på en stund betaler mer enn de trenger, sier Inger Lise Blyverket.

For eksempel viser nettsidene til Fjordkraft at de har over 40 strømprisavtaler som ikke lenger er i salg. NorgesEnergi oppgir å ha tre avtaler som er i salg, og 15 som ikke lenger er tilgjengelig.

Agva har 17 avtaler, hvor 10 av disse er ikke lenger tilgjengelig. GE har bare to produkter i salg, men prislisten inneholder 12 andre produkter.

Polar Kraft: – Ikke direkte sammenlignbart

Polar Kraft-sjef Herold Myrland sier til Nettavisen at produktet det vises til er en annen type produkt enn andre spotprisavtaler:

– Polar Fornybar er ikke direkte sammenlignbart med andre spotprodukter. Det inkluderer også opprinnelsesgarantert kraft. Prisen på disse sertifikatene har hatt en betydelig prisoppgang det siste året. Dette prises som en fast sum pr. måned i tillegg til selve strømproduktet. Pga. begrensninger i hvordan man registrerer data på strømpris.no må dette tillegget legget på toppen av strømproduktets fastbeløp. Dette vil da få noen merkelige utslag i prissammenligningen i portalen.

– Produktet prises til spot + 5,3 øre + 55 kr/mnd, hvilket er samme betingelser som på produktet Polar Spot Lavpris. I tillegg til dette kommer et fast beløp på 150 kr/md. som er opprinneselsgarantien, sier Myrland.