(Nettavisen): Forskere ser en sterk økning i antall konsultasjoner for utmattelse, og setter det i sammenheng med gjennomgått covid-infeksjon.

– Flere store studier viser at covid-19 kan gi alvorlige senfølger. Det gjenspeiles i disse tallene, sier FHI-statistiker Richard Aubrey White til NRK.

Tallene White refererer til kommer fra fastleger og legevakter landet rundt, og viser en sterk økning i antall pasienter som plages med utmattelse. Denne økningen observeres i alle aldersgrupper, med unntak av aldersgruppen 0-4 år.

– Dramatisk økning

– Vi ser en dramatisk økning i antall konsultasjoner, bemerker White overfor statskanalen.

I år er det ventet 155.000 flere legebesøk enn det som var vanlig før viruset ble sluppet løs i befolkningen, noe som ifølge NRK tilsvarer en økning på 54 prosent.

Økningen kan settes i direkte sammenheng med smittetoppene for covid-19. White forklarer at økningen kom på samme tid som omikronvarianten gjorde sitt inntog, og at de etter hver nye smittebølge ser en økning.

– Det er en tidsmessig sammenheng, fastslår White.

White gjør det klart overfor NRK at han ikke uttaler seg på vegne av FHI, men ut i fra egen og andre forskeres bekymring.

– Helt uakseptabelt

Arne Søraas, som ledet den norske koronastudien, har i lang tid advart om senfølger av covid-19, og uttalte i fjor til Nettavisen at det kunne bli tiårets nye kroniske sykdom. Han er sterkt kritisk til FHIs ledelse og mener de må oppdatere seg.

– Det virker som om ledelsen i FHI ikke er kjent med store anerkjente studier om senfølger. Det er veldig alvorlig hvis de ikke er helt oppdatert på dette. Det er helt uakseptabelt, uttaler Søraas til NRK.

Debatten har altså rast lenge rundt i hvilken grad senfølger etter covid-19 er et stort problem, og forskningen har vært motstridende. En norsk studie publisert av Akershus Universitetssykehus i mars i fjor skapte stor omtale etter å ha avdekket long covid hos en rekke pasienter som ikke hadde hatt korona.

I september samme år ble det publisert en amerikansk studie i tidsskriftet Nature, med en motsatt konklusjon.

– Både denne studien og vår studie viser det motsatte, at det faktisk er en biologisk effekt i kroppen. At det kan være en sykdom som er betinget i immunforsvaret ditt. Det fant de ikke i Ahus-rapporten, sa infeksjonsmedisiner ved Universitetet i Bergen Nina Langeland, som har forsket på en gruppe med lignenede funn, til Nettavisen den gang.