(AN): Det er forskere ved Nord universitet, NTNU, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og Helse Nord-Trøndelag som har funnet ut at det er en sammenheng mellom lav sosioøkonomisk status og risiko for å bli rammet av og for å dø av det.

– For å identifisere sammenhenger mellom risiko for sepsis og sepsisrelaterte dødsfall delte vi inn deltakerne i ulike kategorier av sosioøkonomi, forteller førsteamanuensis, fag og forskningssykepleier Lise Tuset Gustad ved Nord universitet.

Flere likheter

Studien viser at de som scorer lavt på disse sosioøkonomiske kategoriene, har en økt risiko for sepsis på mellom 40 og 70 prosent. Forskerne har innhentet opplysninger om utdanning, yrke og økonomiske vanskeligheter hos i alt 116.517 personer fra Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT), gjennomført i Norge i 1995–1997 og 2006–2008.

Lavest utdanning er klassifisert som kun grunnskole, mens høyest utdanning er de som har mer enn fire år universitetsutdanning.

Det aller meste, hele 80 prosent av den økte risikoen for sepsis blant de med lav utdanning, ser ut til å kunne forklares av livsstilsrelaterte faktorer, slik som alkoholbruk og røyking.

Stor betydning

Sosioøkonomi basert på yrke er delt inn i sju grupper, hvor selvstendig næringsdrivende er definert høyest på skalaen mens ufaglærte i manuelle yrker er lavest. Økonomiske vanskeligheter handler om mottak av sosiale ytelser som for eksempel sykepenger, rehabiliteringspenger, omskoleringsstøtte og uførepensjon.

Deltakerne ble også spurt om hvor ofte de har hatt betalingsproblemer, for eksempel knyttet til mat, transport og bolig.

– Resultatene tyder på at mye av sammenhengen mellom utdanning og sepsisrisiko kan forklares av forskjeller i livsstil, og at det derfor er mulig å forebygge sepsis både gjennom samfunnsmessige og individbaserte tiltak, sier Tuset Gustad og fortsetter:

– Forskning viser at levekår og livsomstendigheter har stor betydning for livsstil, og at det viktigste tiltaket vil være å utjevne sosiale forskjeller i samfunnet.