Forsvaret følger i fotsporene til en rekke offisielle etater og forbyr den kinesisk-eide videoplattformen Tiktok og appen Telegram på alle tjenestetelefoner.

– Tiktok og Telegram er ikke tillatt på Forsvarets mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner, opplyser Forsvarets talsperson Per Espen Strande til Forsvarets forum.

Torsdag kom meldingen om og Telegram-apper skal ikke lastes ned på tjenestetelefoner og annet utstyr som brukes av ansatte i Løten og Hamar kommuner.

Nå kommer et lignende forbud i Forsvaret.

– Forbudet gjelder også private enheter som benyttes i tjeneste i Forsvaret, samt private enheter som medbringes der det foregår gradert tale, legger han til.

Forbudet vil gjelde både militære og sivilt ansatte. Regelbrudd vil få konsekvenser og vil bli behandlet som sikkerhetsbrudd, ifølge Forsvaret.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har nylig vurdert at det er høy risiko ved bruk av applikasjonene Tiktok og Telegram.

En rekke regjeringer og nasjonalforsamlinger verden rundt har innført forbud mot Tiktok på mobiler som brukes i offentlig tjeneste.

Tiktok eies av det kinesiske selskapet ByteDance, og det har vært bekymring om data som samles inn om brukere via appen kan overleveres til kinesiske myndigheter hvis de skulle kreve det. Myndighetene i Kina avviser anklagene som politisk motiverte.

TikTok

TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance. 60 prosent av ByteDance-aksjene eies av globale investorer, 20 prosent eies av ansatte og 20 prosent eies av grunnleggerne.

Appen har sin hovedfunksjon at man kan dele korte videoer i sitt sosiale nettverk.

Appen er kontroversiell og Nasjonale sikkerhetsmyndigheter anbefalte nylig at denne appen, samt Telegram, ikke bør brukes på offentlige ansattes tjenestetelefoner.

Kilde: Faktisk.no