De siste dagene har vært en oppvisning i politisk taktikk på toppnivå. Hvordan er det ellers mulig at det plutselig er Jonas Gahr Støre som er på defensiven om hvordan aksjehandel for politikere og deres ektefeller skal håndteres - og ikke Erna Solberg?

Dagens Næringsliv og VG har kartlagt og gjengitt diskusjonene som gikk i Høyres Hus gjennom helga, før Erna overraskende kunne gjenutnevne seg selv som suveren leder og statsministerkandidat. Kun dager etter at Økokrim henla saken mot henne og mannen Sindre Finnes, og før Stortingets kontrollkomité har konkludert etter høringen om samme sakskompleks.

Først ble grunnen beredt under en folkevalgtkonferanse på Gardermoen, der 300 av landets Høyre-politikere var samlet. I sentralstyremøtet på partihovedkvarteret dagen etter, skal bare tre personer ha uttrykt tvil om Solberg burde fortsette, ifølge de to avisene.

To av dem hedmarkinger.

Fylkesleder for Innlandet Høyre, Magne Sørby fra Ringsaker, var klar på at det ville være utfordrende å ha henne som partiets leder og statsministerkandidat fram til 2025. Han advarte mot å gå inn i en ny valgkamp med aksjesakene til Sindre Finnes hengende over Erna.

På spørsmål om fylkeslaget ville gått inn for å kaste lederen, svarer Sørby til HA: Ingen kommentar.

Den andre var Unge Høyres leder Ola Svenneby. Han var skeptisk til den raske prosessen som gjorde at de ikke rakk å forankre tilliten, og at det er opp til partiets landsmøte å peke på statsministerkandidat. Svenneby skal også ha påpekt at gode meningsmålinger ikke er nok, gitt selve sakens alvor og substans. Kan Høyre som parti vedkjenne seg aksje-saken?

Saken sto ikke på sentralstyrets sakskart. Ingen tok til orde for at deres leder gjennom tjue år skulle gå på gangen mens de diskuterte. Det tok sentralstyret to timer å meisle ut Ernas framtid.

Det ble ikke aktuelt med noe ekstraordinært landsmøte, slo Solberg fast et halvt døgn senere. Og gikk direkte i angrep mot det som inntil da hadde vært hennes egen posisjon. Som ved en tryllekunst, sto hun ikke der lenger.

Solberg vil nå hindre at skandaler som hennes kan skje, ved å registrere og gi offentlig innsyn i hva statsråder og ektefeller eier og kjøper. Et inngripende tiltak, vil nok de som har fulgt Høyres liv og lære på feltet kalle det. Eller frekkhetens nådegave.

Mest oppsiktsvekkende er det at statsminister og Ap-leder Støre, som etter å ha ekspedert en serie egne statsråder for rot, får lite eller ingenting igjen. Han har bedt Justisdepartementet utrede hva som er mulig. Men gjennom Ernas manøver, fremstilles han på nytt som den som nøler - det tabloide ordet for nyansering.

Det er en ulykksalig og kanskje urettferdig posisjon. Trolig vil den bare forsterke høstens meningsmålinger, der Høyre straffes minimalt for Solbergs skandale.

Velgere ser ikke ut til å dvele ved rettferdighet.