Kommunedirektøren foreslo å avslå dispensasjon med støtte i anbefalinger fra statsforvalter, fylkeskommune og landbrukskontor.

Flertallet i formannskapet som besto av Senterpartiet – med Ingrid Lekve som et hederlig unntak, Høyre og Fremskrittspartiet valgte å trosse kommunedirektørens forslag og henviste til at «dette jo likevel var vanlig praksis».

Argumentet er at disse seterhusene forfaller og at ved utskilling som egne hytteobjekter, vil det bidra til at de blir vedlikeholdt og at kulturlandskapet blir tatt bedre vare på.

Når disse seterhusene slipper til i markedet er det klart for pengesterke kjøpere som kan skape sitt eget ferieparadis på fjellet og det er duket for nye konflikter mellom hytteeiere og beitebruk.

Når ei seter går ut av bruk, bør gardbrukeren kunne leie ut husene på åremålsavtaler der vedlikehold kan inngå som en del av avtalen.

Når det gjelder kulturlandskapet på setervollene, skal dette ivaretas av og for beitedyr. Det er de som bidrar til det biologiske mangfoldet og er et viktig bidrag til å redusere klimautslipp.

Derfor trenger vi en debatt om hvordan vi kan styrke beitebruken og dermed følge opp nasjonale mål både innenfor økt selvforsyning til dyremat og et bedre miljø.

Dessverre blir det mer og mer vanlig at områder som i arealplaner er avsatt til landbruk blir omdisponert til andre formål.