På 8. mai skal vi takke alle som har skapt vår frihet og trygghet i Norge når vi på denne dag skal hedre, i dyp takknemlighet, våre borgere og allierte som skapte denne friheten for 79 år siden.

Vi skal også hedre de mange som har bidratt til å bevare friheten siden den gang i de mange operasjoner vi har deltatt i rundt omkring i verden samt tjeneste for Forsvaret her hjemme.

Spesielt skal vi hedre de som ofret sitt liv og sin helse for at vi skal nyte den demokratiske friheten og tryggheten vi har hatt i Norge siden 8. mai 1945.

Det nye i år er at veteranbegrepet nå er blitt utvidet av Forsvaret til å omfatte alle som har tjenestegjort i Forsvaret, militære som sivile.

Tidligere har veteranbegrepet blitt kun benyttet av personell som har tjenestegjort i internasjonal tjeneste, men er nå utvidet til å omfatte «flere personellkategorier».

Det betyr at alle som har tjenestegjort i Forsvaret nå kan kalle seg Veteran. Mange diskusjoner har oppstått om denne avgjørelsen, og disse diskusjonene vil nok fortsette. Selv opplever jeg dette på sin plass , men man kanskje bør utvide bruken av ordet veteran til å inkludere sin «personellkategori».

For eksempel kan jeg selv nå være både FN-veteran, Brigade Nord-veteran samt Sanitets-veteran. Uansett diskusjoner så vil vi ønske alle nye «veteraner» velkommen til veteransamfunnet som alltid har en overordnet misjon, nemlig å ta vare på hverandre etter tjeneste.

Den 5. mars i år la regjeringens frem en ny tiltaksplan for anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner som skal gjelde fra 2024 og frem til 2028.

Den inneholder innsatsområder som kommunikasjon, ivaretagelse av veteraner og deres familier, kompetanse i hjelpeapparatet, forskning/statistikk og arkiv, samt veteranenes kompetanse.

Planen er blitt utarbeidet med innspill fra flere veteranorganisasjoner og den er et godt dokument for veteraner fra utenrikstjeneste. Etter utvidelsen av veteranbegrepet er nok dette ikke en plan for alle veteraner og bør snarest oppdateres for å inneholde samme elementer for våre «nye veteraner».

79 år er kanskje ikke det store jubileumstall, men vi føler likevel på denne dag et sterkt behov for å minnes de som ga sitt liv for at landet igjen skulle bli fritt etter fem års tyranni og naziokkupasjon.

Vi trenger hver eneste 8. mai å markere en understrekning av hva frihetskjemperne betød for oss, og vi trenger en påminnelse om at friheten ikke er noen selvfølge.

Vi kan ikke ofte nok gjøre viktig betydningen av å stå vakt om landets frihet, og la våre ungdommer få del i de erfaringer som også vårt land høstet om diktaturets og tyranniets sanne vesen den gang.

Det er sagt at de som ikke kan huske historien er dømt til å gjenta den. Nei, historien skal aldri glemmes og den må gjentas spesielt på en slik dag.

Men, vi skal også i ærbødighet minnes de positive sider frigjøringskampen førte med seg, nemlig en bevissthet i folket som ble samlet til sterkt samhold, fellesskap og lojalitet også til våre allianser og som resulterte i økning av vårt ansvar for verdensfreden.

Spesielt ser vi det i dag hvor store utskiftinger i de globale maktposisjonene stadig skifter. Norge skal være stolt av hvor vi i etterkrigstiden har forpliktet oss sterkt i fredsarbeid og felles ansvar for verdensfreden. Spesielt som aktiv deltaker i FN og NATO over mange tiår.

På grunn av de pågående krigene bland annet i Ukraina og Midt Østen, bør det minne oss kraftig på hvor grusom krig kan være. Da vil nok freden og samholdet her hjemme feieres sterkere over hele landet.

Gratulerer med dagen!