(Østlendingen): – Må vi gå fra kirka, selv om vi har gjort det de siste 120 åra, eller skal vi gå der vi treffer folk?

Jørn Arild Flatha (Ap) stilte spørsmålet i driftsutvalget tirsdag. I møtet avviste politikerne forslaget fra administrasjonen om å sette ned ei ny arbeidsgruppe for å avklare rutiner og retningslinjer for 17. mai-arrangementet i Løten.

De siste årene har pandemi og vegarbeid i stor grad påvirket feiringen, inkludert ruta for 17. mai-toget. I stedet for å følge den gamle tradisjonen med å gå fra kirka til Tingberg, har nye ruter gått i sentrum, forbi Helsetunet og til Idrettsparken.

Skremte trafikkvakter

I fjor oppsto problemer med vegsperringer som ikke ble respektert, og trafikkvakter som opplevde situasjonen som utrygg og ubehagelig. Det var utgangspunktet for at saken endte opp i driftsutvalget. Der gikk kommunedirektøren inn for å etablere ei arbeidsgruppe, som skulle se på alle sider av 17. mai-arrangementet og foreslå eventuelle endringer med virkning fra 2024.

– Vi trenger ikke noen ekstra komité, vi har 17. mai-komiteen, sier Turi Ann Melvold (Ap).

– Det som skjedde i fjor var nok en konsekvens av at det var ei ny rute, som folk ikke var vant med. Personlig synes jeg den nye ruta er mer for allmenheten, sier Helle Jordbræk (Frp).

– Å dirigere trafikken er en politioppgave. Vi må ha noen med uniform, ikke bunad, mener Bjørg Busterud (Sp).

– Sett opp plakater i god tid og gi folk informasjon på forhånd, så tror jeg dette går bra, sier Arne Egil Stensåsen (Ap).

Gjenvalgt som leder

Ifølge tidligere vedtak er det ikke opp til 17. mai-komiteen å avgjøre ruta. Det snudde driftsutvalget om på i tirsdagens møte. Et forslag fra Jørn Arild Flatha om å endre retningslinjene, slik at 17. mai-komiteen gis myndighet til å avgjøre ruta og avklare andre forhold rundt arrangementet, ble enstemmig vedtatt.

Som leder i årets 17. mai-komité har formannskapet valgt Helle Jordbræk, som også hadde vervet i fjor.

Lillian Rygg (Sp) er ny som nestleder i komiteen.

Fra rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne er det gitt innspill om å fortsette å gå forbi Helsetunet, til glede for de eldre.