I begynnelsen av september ble det meldt om et utbrudd av afrikansk svinepest hos villsvin i Fagersta i Sverige.

Dette var første gang denne alvorlige svinesykdommen ble påvist i Norden.

Statsforvalteren i Innlandet har sendt et brev på oppfordring fra Mattilsynet til alle kommunene i fylket og alle avfallsselskap i Innlandet for å redusere risikoen for utbrudd av sykdommen i Norge.

Statsforvalteren påpeker at det er viktig å sørge for at villsvin og andre ville dyr ikke får tilgang på mat og restavfall som samles inn og mellomlagres.

– For kommunene og avfallsselskaper som samler inn og oppbevarer mat- og restavfall handler tiltakene først og fremst om å sikre steder hvor man oppbevarer, omlaster eller behandler matavfall. Det er også viktig å sikre søppelkasser og øke tømmefrekvens på rasteplasser, campingplasser, i friluftsområder og på offentlige steder i tettbebygde strøk, skriver Statsforvalteren i brevet.

Betaler godtgjørelse

Afrikansk svinepest smitter kun til dyr av svinefamilien, tamsvin og villsvin, og ikke andre dyr eller mennesker. Det er en alvorlig virussykdom hos svin som ofte gir alvorlig sykdom og stor dødelighet.

I svinehold medfører sykdommen ofte høy dødelighet og store økonomiske tap.

Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i naturen i Norge til å melde fra dersom de finner syke eller døde villsvin. Mattilsynet betaler godtgjørelse for slike meldinger.

– For å unngå smitte er det svært viktig å vaske og desinfisere grundig alt utstyr og klær brukt på jakt og ved annen ferdsel i naturområder med villsvin i Sverige før de brukes i områder med villsvin i Norge, skriver Mattilsynet.

Mattilsynet har klar en beredskapsplan dersom afrikansk svinepest blir påvist i Norge.

Nye satser

I oktober meldte NTB at landbruksminister Geir Pollestad (Sp) styrket vederlagsordningen for felling av villsvin i Norge. På det meste øker eksisterende satser med 2500 kroner.

Målet er at villsvinbestanden i landet skal utryddes.

– Det viktigste fremover er at jegerne skyter enda flere villsvin enn de gjør i dag, og at grunneiere som har villsvin, legger enda bedre til rette for effektiv jakt. Som strakstiltak vil jeg styrke Mattilsynets vederlagsordning, sier Pollestad, som la fram tiltakene på et villsvinmøte i Aremark i oktober.

Dette er de nye satsene:

  • Fra 1000 til 3000 kroner per felte hanndyr.
  • Fra 2500 til 5000 kroner per felte hunndyr.
  • Fra 3000 til 4000 kroner ved melding om funn av påkjørte, syke eller døde villsvin.
  • Som en prøveordning får grunneier 4000 kroner per felte villsvin på sin eiendom.