(Nettavisen): Torsdag slo Norges Bank til med dobbel renteheving. Nå er styringsrenten på 3,75 prosentpoeng. Reaksjonene lar ikke vente på seg – og de kommer fra alle kanter.

– Dette er en kraftig renteøkning. Denne sommeren vil realiteten begynne å innhente folk. Mange nordmenn kan få økonomisk heteslag i sommer. Boliglånsrenten er nemlig mer enn doblet siden juni i fjor, og realiteten begynner å synke inn på nordmenns økonomi, sier forbrukerøkonom Thea Olsen.

– Frykter flere mister boligen

Sebastian Mikolajczyk, gjeldsekspert i Bank2, frykter at flere risikerer å miste boligen sin.

– Denne økningen kan vise seg å være en redning for makroøkonomien, men et mareritt for privatøkonomien. Boliglånet blir enda dyrere, folk har generelt mindre å rutte med, og SSB melder om flere arbeidsledige i første kvartal. Økte renter treffer hardest de som har minst fra før, og vi frykter flere risikerer å miste boligen sin dersom det ikke åpnes for økt fleksibilitet knyttet til innvilgelse av avdragsfrihet.

– Folk bør våkne

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank er bekymret for hvordan nordmenn kommer til å takle renten ut året.

– Det tar to måneder før det merkes på boligrentene til folk. Det betyr en boligrente på omkring 5,75 prosent i slutten av november, omtrent idet folk flest går i gang med julegaver og julestria. De fleste vet at rentene hopper, men de færreste har tatt innover seg hvor høyt renten skal til slutt. Folk bør våkne og ta de nødvendige grepene nå, slik at de kan ha en forholdsvis normal julefeiring.

Han ber nordmenn bruke feriepengene lurt:

– Det er mange av oss som bør droppe å bruke disse og heller spare dem til vinteren. Det vil svært mange ha behov for.

Selv er økonomien overrasket over at sentralbanken satt opp renten med 0,25 prosentpoeng.

– Jeg hadde ventet at de satte opp med 0,25 prosentpoeng, som de signaliserte på forrige møte. Dette er derfor litt overraskende med et dobbelt rentehopp. Samtidig har inflasjonspresset vært kraftigere enn Norges Banks anslag, og sånn sett har de god ryggdekning for å sette opp med 0,5 prosentpoeng.

– Vil kunne skape ubalanser

Rentene påvirker også boligmarkedet. Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund forteller at de allerede har registrert færre førstegangskjøpere enn noen gang siden forbundet startet med målinger i 2008.

– Etter dagens kraftige renteøkning konstaterer vi at renteutviklingen framstår som relativt uforutsigbar. Det nye rentenivået vil bidra til å forsterke markedsskillet mellom nye og brukte boliger. Salg og produksjon av nye boliger vil falle videre, og det vil i sin tur bidra å opprettholde en relativt sterk etterspørsel etter brukte boliger. På sikt vil dette kunne skape alvorlige ubalanser mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.