(Nettavisen): Mange er nok vant med at bensin koster mer enn diesel, og for noen år siden var det gjerne langt dyrere med bensin. Nå er imidlertid prisnivået helt jevnt, og noen steder er prisen på diesel høyest. På for eksempel Circle K Asker ligger dieselprisen på 24,75 kroner og bensinprisen på 24,67 kroner i skrivende stund.

I Oslo er det også helt jevnt, der diesel koster 24,56 kroner, mens bensin koster 24,68 kroner. Også i Bergen og Trondheim er prisene tilnærmet like på bensinstasjonene Nettavisen har sjekket ut.

– Det handler om lokal konkurranse. Nesten like priser vil jeg tilskrive en priskrig lokalt, sier kommunikasjonssjef i Circle K Knut Hilmar Hansen.

– Forstår at mange reagerer

Nettavisen har også tidligere skrevet om det noe uvanlige fenomenet med dieselpris som er høyere enn bensinprisen. Likevel kan dette fort endre seg, allerede dagen etter.

Hansen forteller at han har fått flere henvendelser og bilder av uvanlige drivstoffpriser.

– Jeg forstår at mange reagerer, fordi vi er vant med at det er større forskjell, sier han.

Han forklarer dagens situasjon slik:

– Det som skjer at noen skrur ned prisen og de andre følger etter. Om en konkurrent setter ned prisen, så vil de andre aktørene ha det samme. Normalt øker dieselprisen på høsten og inn mot vinteren, forteller han.

Slik forklares prisvariasjoner

Han mener det er viktig å forstå at bensin og diesel er to forskjellige ting.

– De har to forskjellige kvaliteter, og de er ulike med tanke på innkjøpspris og avgift. Noen år tilbake var det ganske stor prisforskjell, men nå er det veldig jevnt. Prikk lik pris er gjerne priskrig, sier Hansen.

Han påpeker at det ikke nødvendigvis er slik over hele landet, men at de ser enkelte lokale priskriger.

– Prisvariasjonene for drivstoff avhenger i stor grad av lokal konkurranse, men faktorer som beliggenhet, valutakurs, råoljepris og andre forhold har også innvirkning, forklarte mannen bak Drivstoffappen, Syver Orhagen, til Nettavisen i en sak i april.