Vi vil påpeke at vi selvsagt ikke ønsker å legge ned noen skoler i det hele tatt, men vi ser og skjønner at elevnedgang og økonomi kan gjøre det vanskelig å opprettholde alle alternativer.

Faktaopplysninger er viktige i slike avgjørelser.

Vi reagerer på at det har blitt spredd faktafeil angående utdanningstilbudet på Jønsberg videregående skole.

Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) uttaler i Hamar Arbeiderblad 23. april (nettutgaven) og Nationen 25. april (nettutgaven): "Når det gjelder naturskoler foreslår man å legge ned den ene som har skog, men beholde de tre som har jord."

Dette er feil!

Jønsberg vgs eier og drifter per i dag 10 000 daa skog. Denne skogen blir brukt til skogbruksbruksopplæring på Vg1 naturbruk, Vg2 landbruk og gartnernæring og Vg3 landbruk.

Det er riktig at Jønsberg vgs i dag ikke tilbyr Vg2 skogbruk, men dette er et eksisterende tilbud på Lena-Valle vgs i tillegg til Solør vgs, avdeling Sønsterud.

Fra 2020-2022 kom det nye læreplaner i naturbruksutdannelsen. I læreplanen til Vg1 naturbruk er det 337 årstimer i faget naturbasert produksjon og tjenesteyting.

Her på Jønsberg bruker vi 1/4 av disse timene på skogbruk. I tillegg er det 140 årstimer i faget naturbasert næringsaktivitet, der skogen brukes aktivt i undervisning. I faget Vg1 yrkesfaglig fordypning er det 168 årstimer, og her har elevene ca. 1/3 skog-, 1/3 husdyr- og 1/3 plante- og teknikkundervisning.

Dette gir elevene et bredt grunnlag for videre valg på Vg2.

På Vg2 landbruk og gartnernæring er det i faget produksjon og tjenesteyting 297 årstimer, der også disse timene er fordelt på skog, husdyr og plante- og teknikkundervisning. I faget Vg2 forvaltning og drift er det 180 årstimer, der elevene har mulighet til å drive med Ungdomsbedrift (UB) knyttet til skog om de ønsker.

Agronomelevene våre på Vg3 landbruk skal kunne forvalte både jord og skog. I faget utmark og kulturlandskap er årstimetallet 140 timer og der blir 2/5 av faget brukt i skog. Vi utdanner gode gårdsskogeiere og -forvaltere som læres opp til å bruke digital skogbruksplan; ALLMA.

Veldig mange eiendommer i Norge er kombinerte jord- og skogeiendommer, slik som Jønsberg vgs også er. Det er viktig at en gardbruker både kan forvalte og kvalitetssikre skogen, for til syvende og sist er eieren beslutningstakeren når skogen skal skjøttes. Denne kompetansen tilbyr vi.

Det er viktig å ha et helhetlig blikk på hva naturbruksutdanning er. I læreplanen for vg1 naturbruk (NAB01‑03), som alle kan finne på Udir.no, finner vi i punktet «Kjerneelementer». Kort fortalt sier disse at elevene på Vg1 naturbruk skal ha opplæring i kunnskap om dyr, planter og matproduksjon.

I læreplan for vg2 landbruk og gartnernæring er det framhevet at grunnkompetansen handler om «samspillet i naturen og livsprosesser hos planter og dyr i landbruk- og gartnerproduksjoner […]» og dette omfatter «produksjonsdyr i landbruket […] og krav til stell og fôring».

I kompetansemålene til Produksjon og tjenesteyting står det at eleven skal kunne «dyrke planter», «planlegge og utføre stell av jord og planter», «planlegge og utføre fôring og stell av enmagede og flermagede produksjonsdyr» og «utføre en produksjon etter prinsippene for økologisk drift».

Vi stiller oss undrende til hvordan fylkesordføreren mener at et skolested uten fjøs og jorder skal kunne oppfylle disse kravene i den nye læreplanen.

I de nye læreplanmålene står det tydelig at elevene skal «gjøre» eller «utføre». Dette får elevene praktisert på Jønsberg, da skolen drifter 1200 daa jord og både har storfefjøs, grisehus og sauefjøs. OG ikke minst skog.

Det er investert over 100 millioner kroner i skolen det siste tiåret. Vi har 17 traktorer og 2 treskere tilgjengelig i undervisning. Vi har utstyr innen presisjonsjordbruk, slik som autostyring, spredeutstyr med seksjonskontroll og droner. Vi er den eneste skolen med eget veksthus. Skolen har òg investert i kompetanse til sine ansatte for å drive framtidsrettet landbruk.

Skolen vår ligger midt i smørøyet av landbruksnæringen, og ingen andre naturbruksskoler kan måle seg med naturgrunnlaget Jønsberg har. Alt er på ett sted. Vi har både fullverdig økologisk- og konvensjonell drift av både husdyr og planter.

Vi er blant de største produsentene av økologisk melk i Norge. Under avd. naturbruk har vi flere team; plante og teknikk, dyr, og skog/friluftsliv som alle jobber aktivt innenfor sine fagfelt.

Jønsberg vgs tilfredsstiller allerede de brede kravene som læreplan og kjerneelementene for naturbruk setter til undervisning. Alt står klart på tunet vårt – og da har vi ikke engang nevnt tilbudene på fellesfag, teknologi- og industrifag og påbygging til generell studiekompetanse.

Jønsberg har hele 13% økning i 1.valgssøkere for skoleåret 24/25.

Fylkesordføreren må sette seg inn i fakta, før ubetenksomme forslag sendes på høring... Dette blir bare kaos og helt feil!

Jønsberg MÅ bestå!