(Nettavisen): – Jeg havnet i en situasjon jeg rett og slett ikke kom meg ut av, forteller Fredrick Bjerke.

Lokalpolitikeren i Oslo Senterparti møter Nettavisen på Lambertseter i hovedstaden. For tre måneder siden klarte han knapt komme seg ut av leiligheten sin.

Flere år med brusavhengighet, lite trening og en ny medisin førte til at vekta skjøt i været.

I tillegg har 32-åringen , som gjør det krevende å bevege seg på enkelte dager.

På det meste veide han 110 kilo og hadde høyt blodtrykk.

– Da sa fastlegen at vi måte gjøre noe drastisk.

Raste ned i vekt

Løsningen for Bjerke ble Wegovy. De har tatt Norge med storm, og per november 2023 ble 278.000 forpakninger av Wegovy solgt i Norge.

Totalt ble over 1,5 millioner pakninger med slankesprøyter solgt til nordmenn i 2023.

For Bjerke kom resultatene umiddelbart. Fra 5. januar og til starten av april gikk han ned 21 kilo.

– Der jeg er i dag, og de mulighetene jeg har nå, var en fjern drøm i desember. Jeg har fått livet tilbake der jeg vil være, forteller han.

– Jeg har mistet en sekk på 20 kilo fra ryggen. Det føles som at jeg flyr som han i Askeladden. Jeg er ikke helt der jeg vil være ennå, men jeg er på veldig god vei, forteller Sp-politikeren.

– Norge ville spart over 200 milliarder

Debatten har herjet i Norge siden Wegovy inntok det norske markedet i 2023. I januar 2023 bestemte Direktoratet for medisinske produkter at slankesprøytene ikke skulle tilbys på til de i Norge med

Samtidig er fedme den raskest voksende og det største folkehelseproblemet i Norge. En rapport fra Menon Economics ifra 2023 viser at fedme koster samfunnet 238 milliarder kroner årlig.

Det tallet mener Bjerke kan gå betydelig ned, dersom regjeringen endrer på vedtaket fra direktoratet.

– Det er en «». Staten bør tilby Wegovy på blå resept til alle med sykelig fedme i Norge, sier 32-åringen.

Ifølge Bjerkes regnestykke koster Wegovy 18.000 kroner for et år. Dersom én million nordmenn får Wegovy, koster det 18 milliarder.

– Samtidig koster fedme samfunnet 238 milliarder kroner årlig. Sånn sett ville Norge spart over 200 milliarder, forteller han.

– Så planen er at overvektige nordmenn skal bli avhengig av slankesprøyter, i stedet for bedre kosthold og trening?

De må få en oppfølging der de etter et år slutter på Wegovy og får en diettplan og et treningsregime.

Skal staten betale for dette? Det vil jo koste en del ekstra?

Jo, men jeg tenker at vi har så mye interessante muligheter digitalt i dag. Jegere har dokumentasjonskrav på treningsskudd hvert år. Det ville ikke vært vanskelig å gjøre en eller annen form for dokumentasjon, enten via treningssenter eller noe annet. Poenget her er at vi må få ut informasjon om at man må gjøre solide endringer selv, ellers rykker man tilbake til start.

– Det vil også frigjøre en del sykepleiere og kirurger som i dag jobber med sykelig overvektige, som da kan prioritere andre saker. Det trenger vi med sykepleiemangelen vi har i dag, sier Bjerke.

Legeforeningen: – Ikke så enkelt

Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin, har vært uttalt skeptisk til den kraftige salgsøkningen av slankesprøyter.

Hun mener også Bjerkes forslag har flere klare mangler.

– Det er nok ikke et fullt så enkelt regnestykke som det legges fram her. Rapporten om kostnad for sykelig overvekt er utarbeidet av Menon, og bestilt og betalt av legemiddelselskapet Novo Nordisk, som nettopp er de som produserer og selger Ozempic og Wegovy, forklarer hun.

Hun peker på at overvekt ikke er en tilstand med lik risiko for alle.

– Noen med overvekt blir aldri syke av det, og det å være undervektig innebærer også risiko for sykdom. Overvekt har for eksempel mindre negativ helseeffekt med økt alder, og selvfølgelig er det avhengig av hvilken grad av overvekt det er, sier hun til Nettavisen.

– Feil bruk av ressursene

Prisen på Wegovy for én person er 36.000 per år. Det vil føre til at staten må betale over tre milliarder kroner årlig, dersom Bjerkes forslag går gjennom.

– Det mener jeg er helt feil bruk av de begrensede helseressursene våre. Befolkningen vil ha mye bedre helseeffekt av andre tiltak som å sikre at de får behandling ved etablert sykdom, konstaterer hun.

Tangen mener det trengs flere uavhengige studier på langtidseffektene av Wegovy. Så langt ser de at de fleste kommer tilbake til utgangsvekten sin når de slutter å bruke medisinen.

– Vi må derfor tenke på det som livslang behandling og være åpne med pasientene om dette. Selvfølgelig er det pasienter som absolutt bør ha denne behandlingen og som har stor helsegevinst av det, men ikke i et slikt omfang som den brukes nå, understreker hun.

Utfordrer helseministeren

Lokalpolitiker Bjerke understreker at forslaget hans kun gjelder Wegovy, og ikke Ozempic som opprinnelig er en medisin for diabetikere.

Selv om beslutningsforum har sagt nei til Wegovy på blå resept, mener Bjerke politikerne bør utrede muligheten skikkelig.

– Jeg vil utfordre helseministeren på at dette må tas tak i. Vi snakker om fedme som den nye folkesykdommen. Her har vi et svar. Jeg finner ingen negative sider ved dette.

Tidligere i år overtok Jan Christian Vestre (Ap) som ny helseminister etter Ingvild Kjerkol.