Mobilnekt på skolen og forbud mot like hettegensere for russegrupper. Den ferske kunnskapsministeren Kari Nessa Nordtun (Ap) er ikke redd for å ta tydelige standpunkt, og ser ut til å treffe en nerve.
Ros og applaus-emojier drysser over delinger av utspillene hun har frontet, og sammen med "Pisa-sjokket" over norske 15-åringers bunnotering før jul, fikk det statsministeren til å løfte skole som regjeringens viktigste sak i 2024 på NRK tirsdag.

Vi trenger en ny "røykelov"! slås det fast, etter flere års erkjennelse av at vi ikke lenger er i stand til å konsentrere oss.

Og at gapet øker mellom dem som har ressurser til å stå imot den vanedannende skrollingen på telefonen, og alle andre som knapt kan lese enkle pensumtekster. Bøker for underholdningens skyld er blitt et privilegium for barn fra rike hjem.

Det samme ser ut til å gjelde poteter, grønnsaker og gode alternativer til ultraprosessert mat.

Fredag får helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol overrakt en ny rapport fra et ekspertutvalg som har sett på hva som kan gi nordmenn bedre kosthold, og utjevne sosiale forskjeller i hvordan vi spiser. Tiltak for å få flere til å velge sunne matvarer må også konkretiseres mer enn å fraråde rødt kjøtt på ideologisk grunnlag, slik mange opplevde at de nordiske kostholdsrådene gjorde.

Det hjelper ikke med kostholdsråd, hvis folk ikke følger dem, har utvalgets leder Geir Sverre Braut, professor i samfunnsmedisin, riktig påpekt. En undersøkelse viser at over halvparten av oss blåser i rådene som allerede gjelder; ikke engang "fem om dagen" får vi til.

En snau uke etter matorgien godt voksne nordmenn forbinder med julehøytiden, er vi kanskje mer mottakelige, av flere grunner enn nyttårsforsetter. Økte matpriser har økt bevisstheten rundt hva vi putter i handlekurven, og verdien av forebygging framfor reparasjon synliggjøres gjennom den pågående krisa i helsevesenet.

90 prosent av sykdomsbyrden, og to av tre dødsfall i Norge, skyldes ikke-smittsomme sykdommer som kreft, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, demens og psykiske lidelser, påpeker Brauts utvalg.
Godt kosthold og opplevd matglede er faktorer som påvirker positivt.

Gruppa er satt sammen av eksperter på sosial ulikhet, folkehelsearbeid, samfunnsøkonomi og atferd, og har til oppgave å forbedre tilgjengeligheten til sunn mat. Men også hvordan vi snakker om hva som er bra for oss, og hvordan vi som samfunn kan regulere og sette grenser.

2024 kan bli det første året på lenge da en yngre generasjon får flere formanende pekefingre og ikke færre.
Fordi det ligger mer omsorg og kjærlighet i dét, enn å gi frie tøyler.