Nettavisen: Tidlig i fjor høst tok Nortura grep for å få ned de store kjøttlagrene. Men ukesrapporten for uke en viser at lagrene bare øker.

Nå er det 7.376 tonn med storfekjøtt på fryselager. Det er 876 tonn mer enn før jul. Og mer enn to tusen tonn mer enn i midten av oktober.

Når det gjelder svinekjøtt er det 3.634 tonn på lager, det er så å si nøyaktig like mye som i desember.

– Mer alvorlig

– Nå har vi akkurat sett problemene med både egg og melk som det er for lite av. At kjøttet hoper seg opp nå er egentlig et mer alvorlig avvik for selve markedsbalanseringen, sier dagligvareekspert Ivar Pettersen i Alo analyse.

Han er overrasket over utviklingen.

– Dette har vist seg meget krevende. Det betyr at lageret av svin ikke har minket noe særlig i jula, og det er også alvorlig at lageret av storfekjøtt øker såpass kraftig, sier han.

Kan ikke dumpes i utlandet

I det siste har vi hørt om mangel på både melk og egg. Men i perioder har det også vært overproduksjon av disse varene.

– Før var det vanlig at man dumpet norske landbruksvarer i andre land. Det har Verdens handelsorganisasjon (satt en stopper for. Det er ikke mulig lenger, sier førsteamanuensis Ivar Gaasland ved BI.

Det er godt nytt for noen, dårlig for andre.

– De gangene det er overskudd av egg, kjøtt og melk, tvinges man til å selge det innenlands og til en lavere pris. Det er bra for forbrukerne, men det er kostbart for bøndene, sier Gaasland.

Nye priskutt

Sist høst satte Nortura ned prisen for storfekjøtt og svin med henholdsvis 17 og 25 prosent, men lagrene har ikke minket.

– Jeg ser ingen vei utenom enn at man må sette ned prisen betydelig, sier Ivar Pettersen.

Men om Nortura setter ned prisen ytterligere er ikke det nok alene.

– Jokeren er om dagligvarekjedene lar priskutt gå videre til forbrukerne. Vi har tidligere sett at det ikke har skjedd fullt ut. Det har til og med vært tilfeller der produsentene har kuttet prisene, mens butikkene så har satt dem opp, sier Pettersen.

Han tror det kan bli vanskelig å bli kvitt store mengder kjøtt nå.

– Starten på året er ikke en sesong der det går mye kjøtt slik som for eksempel i grillsesongen på sommeren, sier han.

– Ingen sammenheng med melk

Nortura bekrefter at det er mye kjøtt på lager.

– Det er riktig at det nå ligger mye storfe på reguleringslager, skriver Ole Skulberg, direktør for totalmarked, i Nortura i en e-post til Nettavisen.

Sist uke fortalte melkebonde Margrethe Aakerøy Moe at hun hadde slaktet flere kyr tidligere enn planlagt for å begrense overprodusjon av melk.

– Den økningen vi har sett i det siste er i tråd med våre prognoser. Det har ingen sammenheng med situasjonen for melk, skriver Skulberg.

Han sier dette om grepene Nortura tar for å få ned de store lagerene:

– Vi går nå inn i en perioden med lite slakting av storfe som tilsier at vil bli tatt ut mye storfe fra reguleringslager. Det blir også gitt en betydelig rabatt på 17 prosent for å stimulere til økt salg.

Men hva som skjer framover med prisene er uvisst.

– Vi kan av naturlige årsaker ikke kommentere på framtidige priser, skriver han.

Vanskelig å planlegge

Nortura selger egg og kjøtt gjennom selskapene de eier, Prior og Gilde. Men Nortuar har også en såkalt markedsregulator-funksjon. Tine har tilsvarende funksjon i meierimarkedet.

Dette betyr at de bruker virkemidler som blant annet pris og avgifter til å styre mengde som blir produsert og at bøndene får noenlunde lik pris.

– Dette er sentralplanlegging av produksjonsmengder og priser. Det er ikke lett, sier Ivar Gaasland.

Han mener markedet kan styre dette bedre.

– Markedsmekanismer fungerer på en effektiv og utmerket måte slik at man får produsert nok og til en riktig pris, sier han.

Dette er markedsregulatorene

Markedsregulering har som mål å:

  • stabilisere prisene for jordbruksråvarer og medvirke til noenlunde lik pris over hele landet
  • sikre avsetning for råvareprodusentene
  • sikre forsyninger i alle forbruksområdene til en noenlunde lik pris

Nortura SA er markedsregulator i kjøtt- og eggsektoren. De har mottaksplikt, forsyningsplikt og informasjonsplikt om reguleringstiltak som iverksettes.

Tine SA er markedsregulator i melkesektoren. De har en utøvende funksjon gjennom å foreslå og gjennomføre reguleringstiltak.

Felleskjøpet Agri SA er markedsregulator i kornsektoren. De har mottaksplikt, forsyningsplikt og informasjonsplikt om reguleringstiltak som iverksettes.

Kilde: Landbruksdirektoratet

I det siste har folk opplevd tomme eggehyller i butikkene, men dette tror ikke Gaasland blir noe stort problem framover.

– For forbrukerne er ikke dette så alvorlig. Men det er alvorlig for dem som har jobb som markedsregulatorer. De kommer oftere til å bli nødt til å åpne for import, sier han.

– Ikke som å produsere spiker

Både Tine og Nortura er eid av bøndene. Bondelaget mener det er riktig å holde fast på dagens ordning.

– Ja, absolutt. For å kunne levere stabil mengde mat, trengs markedsregulatorer mer enn noensinne, når flere av verktøyene for å regulere produksjonen er fjernet, sier Bondelagsleder Bjørn Gimming.

Han mener det er viktig å ha reguleringer blant annet for å demme opp for sesongvariasjoner.

– Å produsere mat er ikke som å produsere spiker. Det er lang produksjonstid, og bøndene kan ikke skru av og på produksjonen, sier Gimming.

– Hva bør gjøres for å sikre at vi har nok egg, melk og kjøtt i butikkene?

– Dette er varer vi stort sett er selvforsynte med, og har de beste forutsetninger for å produsere selv i Norge. Hvis det er økonomisk lønnsomt for bonden, vil vi fortsette produksjonen, sier Gimming.