(Nettavisen): Prisveksten var på 4,8 prosent på årsbasis i desember og kjerneinflasjonen endte på 5,5 prosent. Det er altså den generelle prisveksten i samfunnet justert for avgifter og energi.

Høye priser på mat, drikke og husleie bidrar betydelig til den kraftige prisveksten, skriver SSB.

Kan bli rentekutt i mars

Sparebank 1 SR-Bank er svært optimistiske med tanke på renten.

– Det viktigste er at kjerneinflasjonen faller videre. Hvis det fortsetter i samme tempo, åpnes det for rentekutt i mars, sier bankens sjefsøkonom Kyrre M. Knudsen til Nettavisen.

– Ifølge markedet er det 50 prosent sjanse for at renten kuttes på rentemøtet i mars. Det betinger at kronekursen ikke svekker seg markert fra dagens nivå, sier han videre.

Med andre ord, dette er trolig gode nyheter for nordmenn som har boliglån. I desember økte renten noe overraskende, men samtidig varslet Norges Bank at rentetoppen kan være nådd.

Den teorien styrkes etter onsdagens SSB-tall.

– Lavere enn ventet

Norges Bank hadde på forhånd ventet at KPI skulle ligge på 5,8 prosent, altså noe høyere enn det som nå ble meldt fra SSB.

– Underliggende prisvekst, altså KPI, ligger på 5,5 prosent for desember. Det var en tiendedel lavere enn vi ventet. Rentekutt kan komme raskere enn de varslet i desember. Norges Bank uttalte at første rentekutt kunne komme ved årsslutt i år, men vi tror at disse tallene, på grunn av matvarepriskrig, taler for rentekutt allerede i september, sier Dane Cekov, analytiker i Nordea Markets, til Nettavisen.