(Nettavisen): For noen år siden ble det innført en ny standard for å beskrive størrelsen til boliger: Primærrom – bedre kjent som P-rom.

Poenget var å synliggjøre hva som var den faktiske nyttbare størrelsen på boliger.

Men nå blir det endringer igjen: Fra nyttår forsvinner P-rom og S-rom som beskrivelse, og i stedet innføres igjen begrepet «bruksareal» (BRA) med hele tre underkategorier.

– Hensikten med endringene er å tydeliggjøre hva de ulike arealbetegnelsene rommer og redusere muligheten for misforståelser, sier Brede Delingsby, seniorkonsulent i DNB Eiendom Fag, i en pressemelding.

Dette er de nye begrepene

BRA-i

Internt bruksareal

Internt bruksareal (BRA-i) er areal innenfor omsluttende vegger. Det er for eksempel stue, soverom, kjøkken, entre, bad, innvendig bod og rom for kommunikasjon mellom disse. Dersom boligen består av en bruksenhet med flere selvstendige boenheter, skal de selvstendige boenhetene kategoriseres som BRA-i. Et eksempel på dette kan være en enebolig med atskilt utleieenhet.


BRA-e

Eksternt bruksareal

Eksternt bruksareal (BRA-e) er for eksempel en ekstern bod, kjellerstue med egen inngang, gjesterom, tilleggsbygg eller andre rom som tilhører boenheten, men som ikke er direkte tilknyttet det interne arealet. Tilleggsbygg kan være for eksempel garasje, naust eller utvendig bod.

BRA-b

Innglasset balkong

Innglasset balkong (BRA-b) er innglassede balkonger, verandaer og altaner som tilhører boenheten.

BRA totalt

Totalt bruksareal

Ovenstående bruksareal summert.

– Etter de gamle målereglene kunne for eksempel en bod (S-rom) defineres av takstmann som P-rom dersom den var innredet som oppholdsrom, selv om dette arealet ikke var byggemeldt og godkjent som annet enn bod. Nå vil dette i stedet inngå i BRA- i uavhengig om det benyttes som oppholdsrom eller ikke. Dette vil være en forenkling som vil føre til færre misforståelser, mener Delingsby.

Ifølge DNB vil den nye BRA-i-begrepet i mange boliger være større enn P-rom, men det kan også bli mindre.

– Det gjelder for eksempel en kjellerstue som du fysisk må ut fra boenheten for å kunne benytte. Det kan også være et frittliggende anneks på tomten. Disse arealene vil nå betegnes som BRA-e, altså eksternt bruksareal.

Tre helt nye betegnelser

På toppen av dette, dukker det opp tre helt nye betegnelser:

– Det første er TBA (terrasse, balkong, altan) som beskriver størrelsen på terrasser, balkonger og altan tilknyttet boligen. Disse arealene vil i motsetning til innglasset balkong ikke inngå i BRA-i, men betegnes som TBA i boligannonsen, sier Delingsby.

– Den andre nye betegnelsen er ALH (areal med lav med lav himlingshøyde). Dette er områder som måles på samme måte som BRA, men der takhøyden (himlingshøyden) er for lav til at arealet kan oppgis som bruksareal. Det kan eksempelvis være en loftsleilighet hvor deler av himlingshøyden er for lav. Nå tydeliggjøres størrelsen på slike arealer i boligen bedre enn tidligere.

TBA

Terrasse- og balkongareal

Terrasse- og balkongareal (TBA) er arealet av terrasser, altaner, verandaer og åpne balkonger som er tilknyttet boenheten.

ALH

Areal med lav himlingshøyde

Ikke-måleverdige gulvarealer som skyldes skråtak og lav himlingshøyde. Areal med lav himlingshøyde (ALH) måles på samme måte som BRA, men det skal sees bort fra krav til himlingshøyde og arealer som allerede er medregnet i BRA skal ikke regnes med i ALH.

GUA

Gulvareal

BRA og ALH kan summeres og samlet kalles gulvareal (GUA).