De to har meldt seg på prosjektet Unge Naturtalenter i Innlandet og skal i løpet av det neste året blant annet lære å klatre, padle kajakk og kano, lære å orientere i skog og mark, tenne opp bål i ulike årstider og generelt bli trygg i naturen.

– Det høres veldig gøy ut og jeg er veldig spent på hva jeg får oppleve. For jeg er veldig glad i å oppleve ting når jeg er ute i naturen, det gir en frihetsfølelse, sier Eirik, som håper han klarer å lokke med seg noen kompiser i prosjektet som starter i september. For det er fortsatt ledige plasser.

Noe helt annet

Det er ungdom i alderen 15 til 19 år som er målgruppa for prosjektet Unge Naturtalenter. Hamar og Hedemarken turistforening står bak dette lederutviklingsprogrammet i friluftsliv som allerede har vært prøvd ut flere steder med stort hell.

HHT prøver det for første gang og har fått støtte både fra Sparebankstiftelsen, Innlandet fylkeskommune og fra prosjektet sentralt. De tilbyr derfor opplæringen gratis til inntil 15 ungdommer, og Per Myrvang er ansatt som prosjektleder i 40 prosent stilling.

– Vi var i gang med et veldig lavterskeltilbud for ungdom mellom 13 og 18 år før koronaen. Det var aktiviteter i nærmiljøet og det var veldig hyggelig, men under- og etter pandemien glapp det for oss. Nå prøver vi ut noe helt annet, sier Margrete Ruud Skjeseth, leder for HHT. Hun har erfart at ungdommer i denne alderen er de viktigste og vanskeligste å få med.

Ungdommene som melder seg må ha adresse i Innlandet. Det legges opp til helgesamlinger gjennom hele året for at ungdommene skal få prøvde friluftslivet i alle årstider, og i løpet av året blir de utdannede turledere i DNTs turlederstige. Deltakerne vil få våttkort for kano og kajakk, brattkort for klatring utendørs og skredkurs.

– Det er ikke krav om forkunnskaper om friluftsliv. Vi er mer opptatt av at de har lyst å lære, sier Per Myrvang som gleder seg som en unge til å starte opplæringen. Han får meg seg flere andre instruktører.

Var skummelt

Både Eirik og Maja har vært mye ute på tur med familiene sine. Eirik fatta interesse for friluftsliv etter at han ble med på en tre mil lang skitur som 11-åring.

– Det var litt slitsomt, og det var ikke så gøy i starten, men etter noen turer var det veldig fint. Etter det har det blitt mange turer, både vinter og sommer, i all slags vær. Jeg synes det er morsomt å gå i bratte fjell. Da er jeg mer redd for mora mi enn for meg selv, sier han og ler. Nå gleder han seg til å fylle på med kunnskap om friluftsliv og ser mest fram til å klatre og å lære om skredfare.

Maja og familien hennes er også ivrige turfolk, og det er blitt mange overnattingsturer ute både i Vangsåsen og i fjellet rundt hytta på Fagerhøy.

– Jeg har vært med på turer helt siden jeg ble trilla i vogn og er blitt veldig glad i det. Men jeg har mye å lære, sier Maja, som har fått oppleve hva tjukk tåke på fjellet kan gjøre med retningssansen. På kurset ser hun fram til å padle kajakk og klatre.

Formidle til andre

Prosjektet skal først og fremst være en satsing på de 15 som får en grundig opplæring, men Margrete Ruud Skjeseth håper at ungdommene som får denne kunnskapen kan påvirke andre unge til å bli med. Underveis får de også trening i å planlegge og å arrangere turer og Skjeseth har et håp om at de siden kan inngå i teamene med turledere.

Påmeldingsfristen er 28. august og oppstartshelga er allerede 16.- og 17. september på Målia.

Per Myrvang har vært i kontakt med både ungdomsskoler og videregående skoler for å nå ut til ungdommene som kan være interessert, og han understreker at dette ikke bare dreier seg om å gi dem kunnskap, men like mye å bli glade i friluftslivet.

– Vi tror dette kan bli veldig sosialt og hyggelig. Det blir en egen stemning når en sitter rundt et bål, sier Per Myrvang, som gleder seg til å gi dem den opplevelsen. Han opplyser at det trolig blir en avslutningssamling av alle kursdeltakerne fra de totalt åtte kursene som starter i høst i ulike deler av landet.