"Også har vi Norges svar på Las Vegas. Norsk Tipping ligger her!"

Det pleier jeg ofte å ta med som en "fun-fact" når jeg presenterer Hamar for besøkende.

I disse dager feirer Norsk Tipping 75 år. I alle disse årene har "Tippinga" - som vi lokalt kaller det - levert på samfunnsoppdraget: Å utvikle attraktive spill i en ansvarlig ramme til beste for gode formål, til idrett, kultur og frivillighet. Bare i fjor ble 6,5 milliarder kroner fordelt til overskuddsformålene.

Pengespill er utfordrende både for samfunnet og den enkelte.

Norsk Tipping er viktig for Hamar langt ut over at det er en attraktiv arbeidsplass for 400 ansatte.

Einar Busterud

Det er særdeles lønnsomt å drive med, det kan være avhengighetsskapendeog det blir også gjerne brukt som en attraktiv arena for lyssky penger og tvilsomme forretningsmetoder. Derfor er pengespill regulert i de fleste land, og i Norge er Norsk Tipping gitt eneretten.

Siden 1975 har Norsk Tipping vært en del av Hamar-samfunnet. Det manglet ikke på advarsler og protester da selskapet skulle flyttes fra hovedstaden til "bondehovedstaden", men de ble raskt gjort til skamme.

Flyttingen var en av faktorene som bidro til at Norsk Tipping var svært tidlig ute med å ta i bruk moderne teknologi. Og flyttingen innebar tilgang til stabil og kompetent bemanning.

Les også

Norsk Tipping-sjefen røper flytteplaner: – Det er noe vi ser på

I dag framstår Norsk Tipping som et av de ledende i sin bransje i verden. Selskapet har alltid vært av de som har ligget lengst framme teknologisk, men de siste årene har også Norsk Tipping utviklet teknologi og systemer for å forebygge problemspill. Innsatsgrenser og verktøy for å regulere egen spillatferd er stikkord i så måte, og har satt nye standarder for sosial ansvarlighet i spillbransjen.

Avtroppende styreleder Linda Bernander omtalte en gang Norsk Tipping som en «juvel blant statsselskapene våre». Norsk Tipping beviser år for år - også inn i en ny digitalisert tidsalder - at hun har sine ord i behold.

Norsk Tipping er viktig for Hamar langt ut over at det er en attraktiv arbeidsplass for 400 ansatte.

Norsk Tipping har vært en pådriver for teknologi og kompetansemiljøene i byen og regionen, og selskapet har sørget for å legge store begivenheter til byen som for eksempel Idrettsgallaen.

Men først og fremst er det trekningssendingene som har satt Hamar-navnet på Norgeskartet. Over to millioner spillere drømmer flere dager i uken om «en telefon fra Hamar».

Idrettsbyen Hamar lar seg heller ikke forklare uten Norsk Tipping. Selskapets samarbeid med idrett og frivillighet har gjort Hamar til et valfartssted for idrettsledere og politikere, noe som ikke minst har inspirert til utvikling av lokal prestasjonskultur og arrangementskompetanse.

Det er ikke mye som minner om Las Vegas i Hamar, og det er ikke mye casinoaktig med Norsk Tipping heller.

Det er et nøkternt og sindig, men likevel aktivt og offensivt fokus i forhold til samfunnsoppdraget. Det har vært en glede å være vertskommune for «Tippinga» siden 1975, og det er en ungdommelig og framoverskuende 75-åring vi i dag har gleden av å ønske til lykke med dagen.

I beste Norsk Tipping-stil feires jubileet slik at vi alle kan ta del i det; med gratiskonsert på Stupetårnet.

Takk for samarbeidet så langt, og lykke til med å gi drømmen en sjanse også i framtiden!