Det skrives kronikker i Hamar og Gjøvik om hvem som har fortjent eller ikke fortjent strøm til sine virksomheter.

Våpenprodusenten Nammo AS, Raufoss Industripark som huser Norges største industriklynge, Hamjern støperi med sine tradisjoner og all annen etablert industri i Innlandet bør selvsagt sikres elektrisk kraft til bærekraftig vekst og utvikling!

Men – det betyr vel ikke at Innlandet skal stenge for nye virksomheter og nye arbeidsplasser?

Vi produserer cirka 40 % mer kraft (ca 4 TWh) enn det vi bruker i regionen. Energi er nå blitt en nøkkel for å tiltrekke seg nye, grønne virksomheter. Kanskje skal vi arbeide for at datasentre, batterivirksomheter og andre kraftkrevende industrier kommer til Innlandet i stedet for til Sverige eller Danmark, eller til industriklyngen i Grenland eller Sør- og Vestlandet som alle vet å sikre seg posisjoner nå som nye nett- og kraftløsninger tegnes opp i Norge.

I stedet for å delta i en intern kamp om kraften, tror jeg mer på å sloss for at Innlandet beholder sin egen kraft til eksisterende og nye bedrifter.

Ola Mørkved Rinnan, Styreleder i Nordavind DC Sites AS

Nordavind DC Sites AS er et selskap eiet av kommuner og kraftselskaper i Innlandet, med Eidsiva og fylkeskommunen som de største bidragsyterene.

Som styreleder i selskapet er det min oppgave å arbeide for regionens rammebetingelser slik at både de 13 «siter» / tomter vi har utviklet sammen med kommunene spredt i store deler Innlandet, og nye «siter», også de som er i Kongsvinger-regionen eller i Valdres, kan utvikles for globale og norske bedrifter, og hvor dette forhåpentlig ender som industrietableringer.

En gjennomgang Nordavind har gjort i disse dager viser at det i Innlandet er planer for 1.000 MW effekt, eller nye 6 TWh per år (tilsvarer 4 % av dagens elproduksjon).

Det er en meget sterk vekst i eksisterende og ny industri hvis dette realiseres, og det kreves at stat og nettselskaper nå prioriterer Innlandet, samt at ny kraft bygges ut også i vår region.

Eksisterende bedrifter må og skal stå fram med sine behov og ønsker, men svaret ligger ikke i å snakke ned andre.

For det første så betyr ikke Green Mountain sin etablering i Hamar kommune at de «stjeler kraft» fra andre, selv om noen bedrifter og journalister legger det til grunn, og for det andre er alle arbeidsplasser like mye verdt – også de 350 til 1.000 arbeidsplassene Heggvin næringspark er i posisjon til å få til.

Dessuten er det et minimumskrav at bedriftene selv må presenterer sine behov og god modenhet i prosjektet til nettselskapene.

Tik Tok som leietager hos Green Mountain får godt med tyn om dagen. Men, hva er fakta? Green Mountain bygger datasentere for utleie til alle typer virksomheter. De har nok minst et 100 års perspektiv på sin etablering.

Tik Tok-avtalen er på 11 år! For både Heggvin og Green Mountains tomt på Grundset i Elverum velger jeg å tro på at dette vil være starten på etablering av et flertall av virksomheter som skaper arbeidsplasser, og som prioriterer ren, grønn kraft.

Jeg minner også om at av den energien som går inn i et datasenter kan opp mot 80 % gjenbrukes til varme til nabovirksomheter.

I stedet for å delta i en intern kamp om kraften, tror jeg mer på å sloss for at Innlandet beholder sin egen kraft til eksisterende og nye bedrifter, og for at iveren for kabler til utlandet uten politisk styring opphører, og for at havvind blir et gode for kystkommunene slik at innlandsproduksjonen kan tilføres vår region.

Da må flest mulig stå sammen - Våre politikere på Storting og regjering, Fylkeskommunen, kommunene, bedriftene og kraftselskapene – herunder vårt regionale nettselskap Elvia som er Norges største med hovedkontor i Hamar.