Det var i september i fjor at det ble kjent at Amedia selger all sin distribusjonsdrift til Schibsted. Overtakelse av alle konsernets budruter vil skje 1. juli 2024, inkludert rutene på Hedmarken.

Den stadig mer kostbare avisombæringen får med det flere endringer. En del av avtalen er at Amedia i tida fram til overleveringen skal flytte ulønnsomme ruter ut av avisbudenes oppdrag, og i stedet la Posten overta.

75 av 7.000

Dette gjelder ruter over hele landet der det er lange avstander, eller der det skal leveres avis i så få postkasser at det ikke er bærekraftig med dagens kostnader. For mange avistitler gjelder det en stor andel av papirabonnentene; for andre vil endringen berøre færre. Vi kommer tilbake til hva som blir nytt lenger ned i saken!

For HA vil rundt 75 av totalt over 7.000 papirabonnenter få en ny leverandør allerede i neste uke.

- 1. mars endres mange av rutene i det området som har vært holdt oppe av Østlendingens distribusjon. Abonnenter som berøres, vil få direkte beskjed gjennom SMS og epost i løpet av mandag og tirsdag, sier ansvarlig redaktør i HA, Katrine Strøm.

2. mai endres noen flere ruter i Ringsaker, Hamar og Stange, noe som får konsekvenser for i underkant av 400 HA-abonnenter fordelt på flere kommuner. Også disse vil bli kontaktet på forhånd.

Deler på anbud

1. juli vil alle abonnentene som er utenfor det nye budnettet bli ivaretatt gjennom et nytt anbud, som samferdselsdepartementet subsidierer med 300 millioner kroner årlig. Det anses som svært sannsynlig at anbudet vil bli utført av Posten på hverdager, og Helt hjem/Schibsted på lørdager.

I overgangsperiodene frem til 1. juli er det satt opp en ordning, der Posten tar seg av hverdagene og Amedia lørdagene for de adressene det gjelder.

Spøker for morgenkaffen

Adresser som flyttes over til Posten vil merke dette ved at avisa kan bli levert senere på dagen enn de har vært vant til, siden det ikke lenger er egne avisbud som kjører. På hverdager vil HA da komme sammen med ordinær postlevering. Annenhver uke, når Postens leveringsdager ikke sammenfaller med avisas papirdager tirsdag og torsdag, sørger de likevel for at HA blir levert innen klokka 17 på utgivelsesdagen.

Det gjelder ikke bare HA og Amedias aviser, men også titler som Aftenposten, Klassekampen og Dagens Næringsliv.

Lørdager vil det bli bud fra Helt hjem/Schibsted som deler ut aviser til disse 4-500 abonnentene, de samme sjåførene som kjører ut varer bestilt gjennom Morgenlevering. Det betyr at avisene kan komme i postkassene senere enn i dag, avhengig av hvor man bor.

Beholder lørdag

Flere aviser som ser at en stor del av abonnentene berøres, har valgt å flytte helge-papiravisa si fra lørdag til fredag. Denne uka har OA, Østlendingen og Glåmdalen annonsert at de ikke lenger skal ha papir på lørdag.

- For HAs del vil den store majoriteten ikke merke noen forskjell, og det er per nå ikke aktuelt å endre utgivelsesdag, sier Strøm.

Alle abonnenter som flyttes til ny distribusjonsløsning 1. mars vil få sms og epost om dette 26. eller 27. februar.

Men de aller fleste av HAs papirabonnenter vil fortsatt få avisene levert om morgenen, med avisbud.