10. januar i år startet rettssaken mot fire menn som var tiltalt for å ha bortført en ung mann fra Vingelen i Tolga natt til 2. januar 2022. Ferden gikk nedover Østerdalen og innom Hamar før de kom fram til Oslo med den kidnappede mannen. Mannen som ble bortført var bosatt i Hamar.

HA samarbeidet tett med hedmarksavisene Østlendingen og Arbeidets Rett etter den dramatiske hendelsen i januar for snart to år siden.

Samarbeidet resulterte i bred stoffutveksling og et stort antall saker fram til dommen var klar i februar. Én av de tiltalte ble frikjent, mens de øvrige tre ble dømt til fengselsstraffer.

Dommene ble anket og skal behandles i lagmannsretten på nyåret.

Prisfest

I helga ble samarbeidsavisene hedret med pris på Gull og Gråstein, som er Østlandets journalistfaglige konferanse.

Her er juryens begrunnelse for tildelingen av årets beste «breaking news»:

«Prisen for beste breaking news går til et samarbeid som var helt nytt for flere av de involverte da det startet. Redaksjonene skjønte at dersom de skulle slå riksmediene måtte de slå seg sammen og benytte seg av hverandres kompetanse. Det var nyhetspuls, lokale vinklinger og sammen viste de hvorfor det er hos de lokale avisene man får den beste dekningen. Prisen for Årets breaking går derfor til Østlendingen, Hamar Arbeiderblad og Arbeidets rett for dekningen av bortføringen i Tolga.»

HA-sjefredaktør Katrine Strøm er stolt over prisen.

– Jeg er skikkelig stolt av at Hamar Arbeiderblads samarbeid med Østlendingen og Arbeidets rett gikk helt til topps. Det er velfortjent honnør til et pionérprosjekt som vi la mye ressurser i, og som definerte et stadig bedre samarbeid med våre kolleger og naboer.

Rutinerte krimreportere

Strøm trekker fram digitalredaktør Jan Morten Frengstad og kommentator og krimveteran Trond Svendsen som viktige bidragsytere.

– Begge skal ha mye av æren for presentasjonen og hvor bra vi nådde ut med livedekningen, der flere andre også bidro. Det ble et løft for laget, som har jobbet målrettet med å bli best på nettopp breaking news.

Dekningen vant for øvrig i samme klasse i Innlandets kåring av beste journalistikk tidligere i høst.

– Nå lar vi lar oss inspirere av våre samarbeidsaviser, og ser at det å systematisk melde på eget arbeid i stor skala har gitt dem både selvtillit og oppmerksomhet. I det selskapet hører HA naturlig hjemme også. Vi har en av Norges mest populære podkaster i HA-sportens Puckpodden, og utvikler fortløpende gode ideer og journalistikk som fortjener å bli sett og lest av enda flere. Framover har vi ambisjon om å løfte flere prosjekter det siste hakket, så vi setter dagsorden og synes i tetsjiktet på priser enda oftere.

Gode kilder

Også nyhetsredaktør Rune Steen Hansen er fornøyd.

– Dette er en gjev pris for oss i HA. Vi satser mye på breaking news. Vi vet det engasjerer og treffer leserne der og da når det skjer. Derfor har vi også omorganisert redaksjonen for å stå bedre rustet til å håndtere slike saker. På generelt grunnlag synes jeg vi er av de aller beste på denne journalistikken nå. Sånn sett smaker det godt å få en pris for dette nå, og også under forrige utdeling blant avisene i Innlandet, sier nyhetsredaktør Rune Steen Hansen.

Han understreker at han også synes det var gøy å jobbe sammen med Østlendingen og Arbeidets Rett i denne store og krevende saken.

– Vi hadde gode kilder på mye av det som skjedde, men det hadde også de to andre avisene. I tillegg klarte vi å samle kreftene til å følge nyhetsløpet grundig i tiden etter den dramatiske hendelsen, sier Steen Hansen.

Les også

Burde «Hamar-sjåføren» i det hele tatt sittet på tiltalebenken i denne saken?