(Nettavisen): Kjendisbonde Halvor Sveen har den siste tiden gjort som mange andre eggbønder, nemlig solgt store mengder egg rett fra egen gård.

Det skaper krøll for Prior-eier Nortura som får færre egg inn enn vanlig.

Konsekvensen blir enda flere tomme hyller i butikkene.

– Skal bli morsomt å se

– Mange selger nå egg rett fra gårdene. Det gjør jeg også. Vi har solgt mye mer direkte enn det vi pleier, sier han.

Han vil ikke svare på hvor kraftig økningen er, men det er klart at Nortura har fått færre enn vanlig.

– Når jeg selger egg fra gården får jeg to kroner mer per egg enn det jeg får betalt fra Nortura. Det er stor forskjell, sier Sveen.

Han hevder kjedene har styrt eggleveransene inn mot byene. Dette har han fått opplyst hos den lokale butikken der de leverer egg.

– Vi har levert direkte til lokale butikker i fem kommuner. Hadde de ikke fått egg fra oss, ville de vært helt tomme, sier Sveen.

Ifølge Nortura kan eggbøndene selge opptil 15 prosent av eggene de produserer direkte fra egen gård.

Sveen er selv spent på når det blir en normalsituasjon for egg igjen.

– Det skal bli morsomt å se hvor lang tid det tar før butikkene blir fylt opp igjen, sier han.

– Fiks det!

– Denne eggkrisen har vart altfor lenge, nå må en løsning komme på plass, sier fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland til Nettavisen.

Prior-eier Nortura er såkalt markedsregulator for egg. Det vil si at de skal overvåke og passe på at produksjonen av egg treffer behovet for egg i det norske markedet.

– Dette er et marked som er gjennomregulert, og da påhviler det Nortura et stort ansvar, og de skal sørge for at folk finner egg i butikkene, sier Kasland i Forbrukerrådet.

Han legger til:

– Nortura er markedsregulator og har ansvaret for at det skal være nok egg i butikkene. Jeg sier: Fiks det!

– Tålmodigheten er slutt

Han mener det er uholdbart at folk ikke har tilgang på en nødvendighetsvare som egg.

– Egg er jo noe mange bruker daglig. Vi spiser egg eller så bruker vi det til matlaging, sier han.

I januar ble mangelen på egg påtakelig i butikkene, og dette har vedvart siden. Nortura har forklart mangelen med fugleinfluensa i Europa. Dessuten har det vært sykdomsutbrudd på en gigantisk eggfarm i Sverige som førte til slakt av 1,1 millioner høner.

– Kriser kan skje, det har vi forståelse for. Men nå har det gått altfor lang tid. Tålmodigheten er slutt, nå må eggkrisen løses, sier Kasland.

– Nortura sa at eggmangelen skulle løse seg til påska. Nå er påsken over. Det er ikke akseptabelt at eggkrisen strekker seg så langt ut i tid, sier han.

– Vi har strukket oss

– Vi forstår godt at forbrukerrådet er engasjerte og opptatt av denne situasjonen. Det er vi også. Vi har derfor gjort alt i vår makt og strukket oss lenger enn hva vi er forpliktet til for å sikre nok egg til norske forbrukere, sier kommunikasjonsrådgiver Marthine Petersen i Nortura.

Hun vedgår at leveransene av egg ikke ble slik Nortura sa før påske.

– Før påske sa vi at vi kom til å levere flere egg til våre dagligvarekunder enn det vi gjorde til påsken i fjor. Vi endte med å levere litt mindre, dette fordi mange kjøpte egg direkte fra gård, noe som medfører færre egg til oss. I tillegg har mange hamstret egg. Det har selvsagt påvirket utvalget i butikkhyllene, sier hun.

– Som markedsregulator må vi følge reglene som politikerne har lagt. Dersom forbrukerrådet ønsker en annen jordbrukspolitikk, er ikke Nortura rett instans å drøfte det med, det må gjøres med politikerne, sier Marthine Petersen.

– Et system som ikke virker

Halvor Sveen mener det er grunnleggende problemer som fører til mangel på egg.

– Dette er et system som ikke virker. Problemet er at vi ikke får eksportere egg, og da blir det heller lagt opp til underproduksjon enn overproduksjon, sier Sveen.

Eksporten er forhindret av handelsavtaler som setter en stopper for dette.

– I dag er det altfor dårlig lønnsomhet i eggproduksjonen og da er det ingen som vil investere i ny produksjon, sier Sveen.

Marthine Petersen understreker at det ikke er Nortura som styrer dette:

– En eventuell endring i rammeverket for import og eksport er en politisk avgjørelse. Norturas rolle er å utføre oppdraget som markedsregulator på vegne av myndighetene, med de regler og retningslinjer som er satt, sier hun til Nettavisen.

Presisering: I en tidligere versjon av denne artikkelen hevdet Sveen at Nortura har styrt leveransene inn mot byene. Sveen presiserer at han mener det er kjedene, og ikke Nortura, som har styrt leveransene mot byene.