I debatter og avisoppslag sier Odd Amund Lundberg at han mener at konflikten mellom grunneierne i Ringsakerfjellet og Ringsaker kommune vil finne sin løsning gjennom dialog hvis han blir ordfører.

Han etterlater et inntrykk av at det ikke har vært dialog mellom kommunen og grunneierne, og unnlater å informere om at formannskapet flere ganger har drøftet saken med administrasjonen og juridiske rådgivere (i lukkede møter), der det er referert fra forhandlinger og møter mellom partene.

Formannskapet har så gitt fullmakt til administrasjonen om hvordan de skulle gå fram videre overfor motparten.

Vi må ikke glemme at vi som formannskapsmedlemmer representerer kommunens innbyggere, og er part i saken.

Jeg kan ikke huske at han i disse møtene har vært uenig i konklusjonene og de føringer som formannskapet har gitt. Han sier ingen ting om hva han mener er rimelig at kommunen skal bidra med utover de forslag som er fremmet overfor motparten - og blitt avvist.

Hvis han mener at han vil oppnå noe med en ny dialog, så må han vel ha mer å bidra med inn i en slik "forhandling".

Resultatet av at kommunen eventuelt betaler en større andel av investeringene er jo at de kommunale avgiftene øker.

Vann og avløp er et sjølkostområde, der kapitalkostnadene ved investeringer finansieres med kommunale avgifter på vann og avløp. Kommunen kan sjølsagt yte et ekstraordinært tilskudd til et enkeltprosjekt.

Dette vil i så fall gå ut over andre tjenestetilbud i kommunen. Men så sier SP i valgkampen at de skal redusere pengebruken...

Han sier heller ikke noe om hvordan en slik dialog eventuelt skulle foregå. Er det Ordføreren som skal forhandle på vegne av kommunen? Eller er det formannskapet som skal sitte sammen med representanter fra grunneierne, kaste ball og foreslå ulike løsninger?

Med hvilke faglig grunnlag; teknisk, økonomisk og juridisk, har formannskapets medlemmer til å gjøre dette?

Dette er kompliserte saker. Det er ingen som ønsker annet enn at denne saken blir løst i minnelighet. Nå er kommunen stevnet av motparten, og da antar jeg at saken først går til mekling.

Det er å håpe at man kommer til et forlik. Skulle dette ikke føre fram, vil en rettsprosess være resultatet. Da blir det i alle fall en avgjørelse, og det må partene forholde seg til.

Lundberg sier i avisoppslag at han har foreslått at kommunestyret burde invitere grunneierne for å høre deres syn på saken, uten å få gehør for det. Om dette er fremmet som et konkret forslag i kommunestyret, og blitt votert over, er jeg usikker på.

Formannskapets medlemmer har fått rikelig med skriftlig informasjon fra grunneierne, og også personlige henvendelser. For egen del har jeg sagt at jeg lytter når jeg har fått henvendelser, og tydelig presisert min rolle i denne saken. Det er jeg sikker på at Lundberg også har gjort, bare så det er sagt.

Vi må ikke glemme at vi som formannskapsmedlemmer representerer kommunens innbyggere, og er part i saken