Vi begynner nå å merke konsekvensene av økt vannstand på Hedmarken.

Mjøsa stiger, og selv om det hele er lite dramatisk målt mot det mange andre har stått i de siste dagene, vil det likevel få konsekvenser.

Som samfunn er vi nødt til å forberede oss på klimaendringene og treffe tiltak for å beskytte oss mot konsekvensene av stadig mer og villere vann på avveie, skriver Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann, i et debattinnlegg i HA.

Les også

Det haster å få dette på plass

Hun skriver videre at "Det haster å få dette på plass, dersom kommunene skal ha mulighet for å forberede seg til neste gang «Hans» eller søsknene kommer på besøk".

Det er bare å se seg rundt. På kraftanlegget i Braskereidfoss, på Nesbyen som står under vann, på Mjøsa som stiger, på husene som er tatt av ras.

Valgkampen er i gang. Det er bare noen få uker til vi skal gå til stemmelokalene og bestemme oss for hvilke ordførere og hvilke kommune- og fylkestingsrepresentanter vi skal sette vår lit til de neste fire årene. En viktig beslutning som vi håper flest mulig deltar i.

De viktige temaene varierer fra kommune til kommune, men ting som går igjen er gjerne skolestruktur og hvordan håndtere det faktum at vi kommer til å bli flere eldre i årene og tiårene som kommer.

De siste dagenes hendelser utløser et tema til som politikerne bør bli stilt spørsmål om; hvordan sikrer vi lokalmiljøene for en villere værtype utløst av klimaendringer?

  • Skal vi fortsette å bygge og bo slik vi gjør i dag?
  • Hvor mye penger skal og må hver enkelt kommune, og fylket, bruke på tiltak som gjør oss bedre rustet til å håndtere en ny og mer krevende værtype?
  • Hva skal til for å løfte infrastrukturen opp på den nivået fremtiden vil kreve at den er på?

Og ikke minst; hvor stor del av regningen skal lokale myndigheter ta? Hva skal staten bidra med?

Temaet må så definitivt på dagsdorden de kommende ukene. Dette må alle som søker lokal politisk makt utfordres på, for de kommer til å bli utfordret på det av elementene i den kommende fireårsperioden.

Det er bare å se seg rundt. På kraftanlegget i Braskereidfoss, på Nesbyen som står under vann, på Mjøsa som stiger, på husene som er tatt av ras.

"Hans" har kastet hansken. Er det noen av lokalpolitikerne som plukker den opp?