Tidligere i vinter skrev HA-sporten om 22-åringen, som ble U23-verdensmester, og som ble lansert som en av de neste store langrennsstjernene.

– Oppkjøringen var perfekt, høsten var helt ypperlig. Alt gikk på skinner. Jeg hadde satt meg høye mål, og det var ikke noe som tilsa at jeg ikke skulle klare å nå de målene. Testen var gode, sa Jonas Vika til HA-sporten.

Så kon utfordringene tidlig etter at snøen hadde lagt seg. Kroppen ville ikke samarbeide.

Den gangen var konklusjonen for mye trening og for lite hvile. Nå er svaret litt mer nyansert.

Fått svar

Han sa dette etter 31.-plassen på 10 kilometer skøyting i NM på Beitostølen torsdag:

– Dette var ganske oppløftende. Nå har jeg funnet ut av ting, så nå er det bare å kjøre på med skirenn. Det er astma som har satt meg tilbake i vinter. Det tok lang tid før jeg fant ut av det. Det var den siste steinen vi vendte på, sier Jonas Vika.

– Både godt og kjipt

Han fortsetter:

– Det er godt å funnet svaret, samtidig er det litt kjipt. Men idretten vi driver med er jo helt ikke sunn. Jeg burde nok stått av noen renn da det har vært kaldt. På Lygna måtte jeg bryte, og nå vet jeg hvorfor kroppen ikke fungerte.

– Hvordan skal du håndtere astmaen?

– Jeg har begynt med astmamedisin. Restitusjonstida etter hardøkter har vært ekstrem lang, og jeg har ikke skjønt hvorfor. Nå vet jeg hvorfor, sier en offensiv Jonas Vika.

PS! Vallsetingen Petter Myhr ble beste hedmarking med 22.-plass.

Les også

Jonas (22) tøyde strikken for langt: – Jeg angrer på at jeg ikke bare hoppet av alt