Påstanden om at Israel okkuperer Palestina er en slik løgn.

Palestina var navnet som Romerne satte på Israel i år 135 etter at de hadde slått ned et jødisk opprør. Opp gjennom århundrene ble landet hetende det, og alle som bodde der ble kalt Palestinere, om de var jøder, kristne eller muslimer.

I Norge og vestlige land mener de fleste at Palestina er Vestbredden og Gaza. Palestinske organisasjoner og mange andre mener hele Israel er okkupert palestinsk område.

I Norge er det stort sett, opplest og vedtatt at Israel okkuperer Palestina, selv om de fleste ikke har satt seg inn i saken, men bare har det fra mediene og politikerne. Så kan en spørre hvor mediene og politikerne har det fra? Svaret på det er i mange tilfeller: FN!

Men er ikke FN å stole på? Gjelder ikke vedtak i FN som lover for verdenssamfunnet som alle medlemsland plikter å forholde seg til?

Svaret på det første spørsmålet er: Nei, FN er ikke til å stole på når det gjelder Israel! Det faktum at FN, hvert år fordømmer Israel flere ganger enn alle andre land til sammen, gjør at FN mangler troverdighet når det gjelder Israel. Dette er ikke annet enn antisemittisme!

Svaret på det andre spørsmålet er også: Nei, vedtak i FNs generalforsamling og i FNs organer er ikke bindende og skaper ikke automatisk folkerett.

Folkerett ble imidlertid skapt i rettsoppgjøret etter 1. verdenskrig da Storbritannia ble tildelt Palestinamandatet, som bestod av det som i dag er Israel, Jordan, Vestbredden og Gaza. Hele dette området var ment som et hjemland for det jødiske folk, noe som ble vedtatt av de ledende allierte stormakter i april 1920. Det ble også godkjent av Folkeforbundet i 1922, men da var området som senere er blitt til kongeriket Jordan, allerede skilt ut og gitt bort til araberne.

Imidlertid foreslo FN en ny deling av det gjenværende området mellom jøder og arabere, i november 1947. Forslaget ble godtatt av jødene, men det ble forkastet av araberne. Jødene erklærte opprettelsen av staten Israel den 14. mai 1948. Samme dag gikk 5 araberland til krig, med den hensikt å kaste Israel på havet. Da våpenhvilen inntrådte i 1949 hadde Jordan okkupert Vestbredden og Egypt tatt Gaza.

I 1967 angrep igjen 3 araberland Israel, i det som er kalt «Seksdagerskrigen». Mot alle odds seiret Israel og tok hele Sinai halvøya, Vestbredden, Gaza og deler av Golanhøydene. Etter fredsforhandlinger med Egypt leverte Israel tilbake Sinai i 1982. I 2005 trakk alle jøder seg ut av Gaza.

I 1993 ble Oslo-avtalen til gjennom forhandlinger, og Vestbredden ble delt inn i A, B og C områder. A områder skulle være under Palestinsk selvstyre og C områder skulle være under Israelsk styre. B områder skulle være delt mellom Israel og palestinerne.

Israel bygger bosettinger på C området på Vestbredden, noe som er lovlig i henhold til Osloavtalen, men de er svært tilbakeholdne i påvente av en endelig forhandlingsløsning med palestinerne. Men palestinerne vil ikke forhandle fordi de ikke vil godta Israel som en jødisk stat. Selv har araberne 22 muslimske stater.

For meg er det uforståelig at Vestbredden kalles «ulovlig okkupert», og jeg vil gjerne spørre: Hvilke regler i folkeretten er det Israel bryter når de bygger i C området på Vestbredden?