– Prisen i alle våre butikker er 4,25 kroner. Vi satt opp prisen i dag tidlig, sier Knut Lutnæs, kommunikasjonsrådgiver i Coop.

– Kontingenten til Handelens Miljøfond har gått opp, og prisøkningen er en logisk konsekvens av det. Med bakgrunn i EU-direktivet forventes det av vi følger opp norske myndigheters krav om å få ned forbruket av plastposer. Vi har også fått signaler tidligere om at prisen bør opp, sier han.

Ønsker å få ned forbruket

Forrige prisøkning på plastposer var 1. januar.

Siden 1. januar 2022 har prisen på plastposer vært 1 krone. 1. august, samme år økte prisen til to kroner. Og i januar i år til 3 kroner. Prisen på 4,25 kroner er nå ny rekord.

I 2022 kjøpte nordmenn 722 millioner plastposer. Det tilsvarer 132 poser per person.

Det totale forbruket i 2022 er 100 millioner færre enn i 2021.

Bakgrunnen for økningen er at dagligvarekjedene må betale en kontingent til Handelens Miljøfond, som er Norges største private miljøfond, og handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast.

Miljøfondet skriver på sine nettsider at de er Norges viktigste grep for å oppfylle EUs plastbæreposedirektiv.

«Vi støtter miljøtiltak knyttet til plast, og visjonen vår er plast i kretsløp – ikke i naturen.»

Fondet har lenge varslet at de vil økte plastposekontingenten til sine medlemmer. Som betyr at dagligvarekjedene betaler mer enn tidligere i kontingent til fondet.

Felles mål om å senke bruken av plastposer

Rundt 80 kjeder og butikker, med nær 11 000 utsalgssteder, bidrar til miljøtiltak gjennom å betale kontingent til Handelens Miljøfond.

Målet er å redusere forbruket til under 40 plastposer per innbygger innen 2025.