I kjølvannet av 1.verdenskrig møttes de fire fremste allierte stormaktene - Italia, Storbritannia, Frankrike og Japan - i aprildagene 1920 i den italienske byen San Remo.

Denne konferansen la grunnlaget for opprettelsen av fire stater: Israel, Irak, Syria og Libanon. Palestina-mandatet, som bestod av dagens Israel, kongeriket Jordan, Vestbredden og Gaza var, gjennom Balfour-erklæringen av 1917, lovet til opprettelsen av et jødisk hjemland. Storbritannia ble ansvarlig for mandatet og skulle sørge for opprettelsen i det nevnte området.

I strid med mandatet gav den britiske koloniminister Churchill i 1921 bort 77 prosent av området til en saudi-arabisk prins, Abdullah, sønn av sharifen av Mekka. Han ble utnevnt til emir i dette området som ble kalt Trans Jordan. (området øst for Jordanelva)

I 1946 fikk Trans Jordan full uavhengighet og skiftet senere navn til kongedømmet Jordan. I dag er mesteparten av befolkningen i Jordan Palestina-arabere.

Vedtaket fra San Remo ble juridisk bindende folkerett. Folkeforbundets vedtak av 24. juli 1922 bekrefter dette og gir Israel rett til de områder som ligger vest for Jordanelva, inkludert områder som i dag omtales som okkuperte. (Vestbredden og Gaza)

Araberne hadde nå fått 77 prosent av Palestinamandatet, men selv det var ikke nok. Det medførte at FN 29. november 1947 igjen foreslo å dele opp de resterende 23 prosent i en jødisk og en arabisk stat.

Jødene godtok dette selv om det da var igjen bare ca. 11 prosent av det opprinnelige området, men araberne sa nei og gikk til krig samme dag som Israel erklært seg selvstendig den 14. mai 1948. Dermed ble FNs delingsforslag bare et forslag uten juridisk status.

Det eneste som har endret på statusen fra 1920 er Oslo-avtalen. Den gir palestinerne selvstyre på de såkalte A-områder, delt kontroll mellom Israel og palestinerne på B-områder og full Israelsk råderett på C-områdene.

Dette er historiske fakta. Hvorfor er det ikke tatt med når det redegjøres for bakgrunnen til konflikten?

Israel er på størrelse med tidligere Hedmark fylke. Det tilsvarer 0,18% av arealet til arabiske land. I Midtøsten og Nord-Afrika er det 22 arabiske stater. Jødene har bare Israel.

Hamas har som uttalt mål å utslette den jødiske staten. Det samme har PLO/Fatah, men de har en annen strategi enn Hamas.

Hatet mot jødene kulminerte i det grusomme terrorangrepet den 7. oktober. Dette viser med all tydelighet at Israel trenger et land med grenser som kan forsvares.

Men hvorfor er det ingen som opplyser om at araberne fikk 77 prosent av Palestina-mandatet 11. april 1921?