(Budstikka): Eierne av selskapet er Jarle Marøy og Gunhild Marøy fra Blommenholm. Det dreier seg om et helt hyttetun, ifølge annonsen, med en prisantydning på 29 millioner kroner.

Tunet består av en "svært romslig hovedhytte" med seks soverom, hvor to av dem har egne bad. Det er til sammen fire bad. Hytta har også to stuer. Hytte nummer to har stue med åpen kjøkkenløsning, tre soverom og bad.

Dobbeltgarasje er også på plass. I den har du en bod på 17 kvadratmeter. Så der er det nok plass til å smøre skiene.

– Vi har hatt fire visninger på eiendommen, men det er ikke kommet noe bud foreløpig, sier megler Stig Svartor hos Privatmegleren Lillehammer.

Bruksarealet er på 340 kvadratmeter og eiendommen er på 1,7 mål.

Svartor karakteriserer markedet for fritidseiendommer i denne prisklassen som "ganske greit" for tiden.

– Jeg har akkurat hatt visning på en hytte til 38 millioner kroner, som selges uten å bli annonsert. På Hafjell har jeg bud inne på en hytte til 13 millioner kroner, og får et bud på en hytte til 11 millioner kroner senere i dag. Markedet er ikke så dødt, mener han.

Han solgte også en hytte rett før jul for 27,5 millioner kroner, så han mener eiendommer i denne prisklassen ikke er like påvirket av høye strømpriser og renteoppgang.

– Men volumet er lavere enn i 2021, for det er jo flest av hvermannsens hytter. Og det markedet er mer selektivt, påpeker han.

Han mener at hyttetunet til Bærum-familien er "kjempefint".

– Det er også et selvstendig anneks, hvor man kan få inn gode leieinntekter som kan dekke mye av de faste kostnadene, konstaterer megleren.

Hytta ligger på Kvitfjells vestside, en kort kjøretur nord av Lillehammer. Ifølge salgsoppgaven er det 800 meter til nærmest alpinbakke med 12 skitrekk og mindre enn 100 meter til skiløypa. Det er drøyt 42 mil med løyper i området man kan boltre seg i.

Budstikka har også vært i kontakt med eierne, som henviste til megler.

Nedgang i hyttesalget

– Prisene er på vei ned. De to største barrierene mot å kjøpe fritidsbolig akkurat nå, er høyere strømpriser og økte utlånsrenter. Det viser våre undersøkelser, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret til dn.no.

Han har fulgt hyttemarkedet tett i en årrekke.

Ifølge Prognosesenteret var det omsatt 36 prosent færre fjellhytter frem til midten av desember i år enn i samme periode i fjor. Det er hytter som ligger 800 meter over havet eller høyere.

Det er også ni prosent færre fjellhytter til salgs nå enn i starten av november.

Mathiesen venter ytterligere omsetningsnedgang i hyttemarkedet i 2023. Han forventer at hytteprisene vil øke til våren når strømregningen blir lavere.

Totalen for alle typer fritidsbolig er at det så langt i år er omsatt 10.600 hytter, det er en nedgang på 26 prosent i forhold til samme periode i 2022.

Langt færre mobiler

Norges Hytteforbund på Billingstad har fått tilsendt tall over registrerte mobiltelefoner i Hallingdal i romjulen, i de seks kommunene Hol, Hemsedal, Gol, Ål, Nesbyen og Flå.

– I de områdene er det til sammen registrert 32.332 færre mobiltelefoner i romjulen i år, sammenlignet med samme periode i 2019, altså før pandemien, sier styreleder Trond Hagen til Nettavisen.

– Hva skyldes dette?

– Det er rimelig å anta at fallet i registrerte telefoner skyldes at hytteeiere med familie i år har valgt å holde seg hjemme. Nedgangen er i så fall dramatisk, svarer han.

– Dette indikerer at det i år er mange tusen hytteeiere som ikke er på hyttene. Antallet registrerte mobiltelefoner er redusert fra 103.232 til 70.900 og det er dramatisk, sier Hagen.

Hagen synes det er veldig synd at mange hytter står tomme:

– Dette får ringvirkninger utover familiene som ikke kommer seg på hytta. Det lokale næringslivet vil merke det godt, fortsetter det slik.

Ber om strømstøtte

Styreleder Trond Hagen har heller ikke vært på sin hytte i Ringebu.

– Det er ene og alene for å spare strøm. Jeg stengte ned hytta tidligere i høst, skrudde ned strømmen til et minimum og har ikke planer om å være der i vinter. Det er synd og tragisk. Hvis alle gjør dette, går distriktene konkurs, sier han oppgitt.

Hagen har en bønn til regjeringen:

– Hytteeiere – og ikke bare de som har hytta som eneste bolig – må få strømstøtte.