(Nettavisen): I flere år har forskere koblet avleiring av proteiner i hjernen til utvikling av nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og demens.

Nå uttaler forskere, fordelt på en rekke universiteter i England, at en revolusjonerende vaksine mot Alzheimer og demens kan være tilgjengelig innen fem år.

Har fått livet «transformert»

Vaksinen, som skal være i stand til å fjerne avleiring av proteiner i hjernen før de gjør uopprettelig skade, testes nå på pasienter tidlig i sykdomsforløpet.

Mer enn 101.000 personer lever med demens i Norge i dag, og mellom 60 og 70 prosent av disse har Alzheimers sykdom.

Demens er et samlebegrep på flere kroniske sykdommer som rammer hjernen.

Én av pasientene som deltar i den andre fasen av studien, som utviklet sykdomstegn så sent som i fjor, sier at livet hans er «transformert» etter bare tre doser av vaksinen.

– Ville vært et mirakel

Ruthie Henshall (57) er en engelsk skuespillerinne, sanger og danser, kjent for sitt arbeid innen musikkteater.

Hun har ved flere anledninger snakket om sin mors kamp med demens.

– En kur ville vært et mirakel fordi det er enormt mange mennesker som lever med demens, og det bare øker fordi vi lever lenger. Denne medisinen kan være det håpet mennesker har drømt om lenge, det er helt der oppe med å finne kreftkuren, sier Henshall.

Vaksinen stimulerer kroppens egen immunrespons slik at oppbygging av beta-amyloid (stoffet forskerne tror bidrar til utvikling av Alzheimer) hindres og fjerning av beta-amyloid stimuleres.

Godkjent i flere land

– Det vil si at kroppen selv produserer antistoffer mot beta-amyloid. Dette er i motsetning til de nye medisinene som er et antistoff som injiserer i kroppen og som fjerne beta-amyloid, forklarer Geir Selbæk, professor ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved Nasjonalt senter for aldring og helse.

Han legger til at Lecanemab er det mest kjente av denne andre typen medikamenter. Det er godkjent i USA, Kina og Japan og man venter en avgjørelse fra det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i vår.

De kliniske studiene involverer 140 studiedeltakere, som alle har fått påvist tidlige tegn på demens ved bruk av MR-bilder. Studiedeltakerne er delt opp i to grupper, hvorav den ene gruppen er mennesker i alderen 50–85 år, og den andre gruppen er mennesker i alderen 35–50 år.

– Så viktig og spennende

Den siste gruppen består av mennesker med Downs syndrom, da denne gruppen har en betydelig høyere sjanse for å utvikle Alzheimers.

Hvis de kliniske testene viser gode resultater, håper forskerne at de kan tilby en vaksine til mennesker som et preventivt tiltak, før symptomer på sykdommen har vist seg.

– Dette er så viktig og spennende, spesielt for de med Downs syndrom, da de har et gen som overproduserer den det giftige amyloid proteinet som igjen øker sjansene for å utvikle Alzheimers. Vi kan være veldig optimistiske for at denne vaksinen vil forhindre eller forsinke Alzheimers, sier Dr Shahid Zaman, ekspert på Alzheimers ved Cambridge Universitet.

Potensielt et viktig medikament

Men Selbæk er litt mer tilbakeholden på jubelen, og sier til Nettavisen at han ikke tror det er noen konkrete nye funn i den siste artikkelen, og viser til at de siste resultatene først presenteres på AAIC-kongressen i sommer.

– De skal da vise om ACI-24 fjerner beta-amyloid fra hjernen målt ved billedundersøkelser av hjernen. Noen studier har vist av vaksinen tolereres greit, og har få bivirkninger, men det er kjent i hvert fall siden i fjor, forklarer han til Nettavisen.

Han understreker samtidig at når den kan være på markedet er helt avhengig av resultater som vil bli presentert senere.

– Dette er ut fra virkningsmekanismen potensielt et viktig medikament, men vi er langt fra å vite om det vil ha effekt på demenssymptomer, sier han.