(Nettavisen): 17. november klokken 18 fikk Heiko Weltscheck en uventet telefon av sin datter. Hun var på besøk hos en venninne og huset de var i hadde begynte å brenne.

I løpet av få minutter var han og en venn på stedet i Akslabakken i Bergen. Og nødetatene hadde fremdeles ikke kommet.

– Det var cirka ti jenter som var inne i huset, forteller han.

Årsaken til brannen var en uventet antennelse i sikringsskapet.

– Vi kom oss inn i huset og jeg begynte å rope for å finne ut om det var flere inne. Jeg var jo ikke kjent med huset og det var heller ikke noe strøm.

Etter han og vennen sørger for at ingen andre er hjemme, kommer de seg til kjelleren ved hjelp av lommelykten på mobilen. De skulle prøve å slokke brannen selv.

Der blir de møtt av sikringsskapet som er i full fyr.

– Flammene hadde gått gjennom veggen, sier han.

Landet Rundt

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Hamar Arbeiderblad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Tromsø, Gjøvik eller Fredrikstad på h-a.no.

Fire minutter

Nødetatene kom etter hvert, og legevaktlegen på stedet tok seg av jentene som gråt. Deretter ble Weltscheck og hans kompis sjekket av legen for å sørge for at ingen hadde pustet inn røyk.

– De brukte fire minutter på å sjekke oss. De sjekket blodtrykket mitt, og deretter gjorde en , sier Weltscheck.

Noen dager etter fikk han en stor overraskelse.

Da dumpet det ned en faktura i postkassen. Den var fra Bergen legevakt og det står at han skylder dem 368 kroner. Beløpet er standard egenandel for sykebesøk fra legevakt på kveldstid.

– Hvorfor fikk jeg den – og ikke forsikringsselskapet? spurte han.

Kritikk mot legevakten

Han stiller seg kritisk til hvorfor han er nødt til å betale når han var først på stedet, der han kun ønsket å hjelpe andre.

– Dette får meg til å lure på om det er verdt i det hele tatt å hjelpe i en nødssituasjon eller bare gå min vei neste gang det skulle skje noe, innrømmer Weltscheck, som har bestridt fakturaen.

Han mener at regningen burde ha gått til forsikringsselskapet, og ikke til ham.

– Vi sa til legen som sjekket oss at vi ikke hadde pustet inn mye røyk, men de ville sjekke oss likevel. Ingen sa at de fire minuttene ville koste så mye, sier han til Nettavisen.

Viser forståelse

Nettavisen har vært i kontakt med legevakten i Bergen, der de bekrefter at de er kjent med saken.

– Vi har stor forståelse for at dette fremstår underlig, at man blir belastet egenandel når nødetatene utkalles. Det skyldes at legevaktlege er annerledes lønnet enn øvrige nødetater, forklarer Trond Inselseth, fagsjef i legevakten i Bergen.

Inselseth forteller videre at ved ulykker, branner eller trafikkulykker varsles nødetatene ofte gjennom , som utløser trippelvarsling for politiet, brannvesenet og helse.

– Helse utgjøres av ambulanseetaten, men også kommunalt ansatt lege i utrykning, her ved lege i uniformert bil. Det siste året har vi fått heldøgns beredskap av lege i uniformert bil med egen sjåfør, legger han til.

Det vil si at dersom du blir behandlet av en kommunal lege, må du betale en egenandel som er fastsatt i normaltariffen.

Unntak

Likevel finnes det imidlertid unntak for å slippe å få regningen i posten, ifølge Inselseth.

Unntak fra egenandeler gjelder ved svangerskap, fødsel, behandling for svangerskapsrelaterte sykdommer, skade eller sykdom under folketrygdloven, samt ved undersøkelse, behandling og kontroll for allmennfarlige smittsomme sykdommer.

– Disse unntakene blir nok ofte benyttet av legebillegen, men ikke i det aktuelle tilfellet, sier Inselseth.