Nå er jeg redd for at vi blir sittende igjen med en modell med tre sykehus, noe som er langt unna det vi gikk i gang med.

Ordene tilhører Bjarne Eiolf Holø. Han er relativt ferskt styremedlem i styret for Sykehuset Innlandet.

Det er Mjøssykehuset i Moelv han snakker om.

Det er ikke noen hemmelighet at det nå murrer temmelig godt i sykehusstyret.

Der er man i ferd med å bli overstyrt fra departementet i Oslo. Sykehuset i Elverum skal etter politisk krav ha både fødeavdeling, og mye mer virksomhet enn tidligere forutsatt, etter at Mjøssykehuset en gang står klart til bruk.

Det er mye man kan ha lyst til å si. Men vi må respektere de systemene vi er en del av og forstå at det er den politiske håndteringen som skal gi oss det endelige svaret på funksjonsfordelingen, sier styreleder Toril B. Ressem, i intervjuet som først var gjengitt av GD.

Ut av sitatet er det ikke vanskelig å lese at styrelederen i Sykehuset Innlandet må dempe sin frustrasjon i det offentlige rom.

Men om de må være aldri så dempede og lojale mot politiske avgjørelser; det er liten tvil om at styremedlemmene ser en tre-sykehusmodell i øynene nå. Enten de vil eller ikke.

Vi husker alle festdagen i Moelv da statsminister, helseminister og finansminister kom for å rive duken av vedtaket om Mjøssykehuset.

Den dagen hadde det aldri blitt noe av, om ikke Senterpartiet og dets leder Trygve Slagsvold Vedum hadde fått gjennomslag for mer aktivitet i Elverum.

Det var derfor med stor undring vi mottok beskjeden om at flere aktiviteter ble foreslått lagt til Elverum. Dette er jo stikk i strid med fagmiljøenes anbefalinger og undergraver troverdigheten i hele sykehusprosessen, skriver Landsforeningen for slagrammede i et bekymret innlegg for utviklingen i sykehussaken. De spør hva det er som EGENTLIG er i ferd med å skje med Mjøssykehuset.

Les også

Hva er det som skjer? 

Spørsmålet er betimelig.

Tidligere denne uka møtte så mange modøler opp for å høre hvor den lille byen skal de kommende årene som en følge av det som er forventet å bli en gigantutbygging, at det ikke var plass til alle. Interessen er stor lokalt, og det er ikke rart.

De fikk vite at Mjøssykehuset KAN stå ferdig til 2033, DERSOM det kommer inn på statsbudsjettet i 2026.

Den økonomiske usikkerheten er stor. Styremedlem Per Christensen er inne på noe når han uttaler at vi får håpe at vi får økonomi til et nytt sykehus.

Hans bekymring for at det etableres en tre-sykehus modell, for hva det betyr av økonomi- og driftsutfordringer, og for OM dette i det hele tatt henger sammen når Mjøssykehus-alternativet blir kostnadsberegnet på nytt, er lett å henge med på.