Tre av ministrene har uttalt at målet er å frata palestinerne mat, vann og drivstoff. Mye kan tyde på at det egentlige målet er å gjøre Gaza ubeboelig og deretter fordrive palestinerne.

David Mencer er talsperson for Israels regjering. I et intervju med NRK uttalte han at Israel har den mest humanitære hæren som har eksistert.

EUs utenrikssjef Josep Borell hevder at Israel bruker utsulting som våpen. Det samme uttaler Tlaleng Mofokeng, FNs spesialrapportør for rett til helsehjelp. Mennesker med hvite flagg har blitt skutt. Mennesker i såkalte trygge soner har blitt bombet. Dette er bare noen eksempler.

I intervjuet brukte Mencer begrepet gullstandard for å beskrive landets krigføring. Med dette mente han at Israel målretter krigen mot terrorister, og får sivile i sikkerhet.

Det er lenge siden jeg sluttet å tro på at Israel gjør det de kan for å skjerme sivile. I skrivende stund er minst 34 000 palestinere drept, hvorav 14 000 barn. Minst 76 000 er skadet. Mange mennesker er savnet.

Minst 251 hjelpearbeidere er drept, hvorav 183 FN-ansatte. De fleste arbeidet i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). 490 helsearbeidere er drept. 140 journalister og 266 lærere har mistet livet. Over 60 prosent av boligene er ødelagt eller skadet. 80 prosent av næringsbyggene og skolene har blitt skadet.

FNs spesialrapportør for rett til helsehjelp uttaler at helsevesenet har blitt jevnet med jorden. Israel har fortsatt ikke lagt fram bevis for at Hamas hadde et kommandosenter og våpenlager under Al-Shifasykehuset.

Israel har heller ikke lagt fram bevis for at flere ansatte i UNRWA var medlemmer av Hamas. Dette er konklusjonen i en uavhengig granskning ledet av Frankrikes tidligere utenriksminister.

Men, beskyldningene fikk alvorlige konsekvenser fordi flere land stoppet den økonomiske støtten.

Norge har inntatt flere bra standpunkt, men kan gjøre mye mer. Det gjelder for eksempel å anerkjenne Palestina som egen stat, og forby handel med varer og tjenester fra selskap med økonomiske interesser på okkupert område.

Norge kan også slutte å selge våpen til Israel via amerikanske selskap. Det kan synes som om utenriksministeren er opptatt av å posisjonere Norge med tanke på en fremtidig fredsprosess.

Derfor blir det ikke satt makt bak kravene overfor Israel. USA kunne ha stoppet krigen for lengst ved å la være å støtte Israel med våpen og økonomiske overføringer. 70 prosent av Israels våpen kommer fra USA.

Det finnes ingen militær løsning når det gjelder Israel - Palestina. Det sentrale er at okkupasjonen må opphøre. Da vil Israel også ha mulighet til å oppnå målsettingen om trygghet.