– Alle stemmene som er avgitt kommer rett inn på e-posten min, og systemet har jobbet særdeles sakte i perioder, konstaterer Ranveig Nordbryhn, leder for Hamar Middelalderfestival.

Det er ikke lenger mulig å stemme, men om det blir Svein og Fred Dalbakk i Studio 19, Karoline Amb, Helge Larsen eller Inga-Live Kippersund og Turnékompaniet som får den ærefulle tittelen vil hun ikke røpe.

Mange prisvinnere

Kåringen av årets mesterborger for Hamar og Hamarregionen har vært en tradisjon på middelalderfestivalen helt siden 2001. I mange år var dette et samarbeid mellom Anno Domkirkeodden og Hamar Arbeiderblad, og i 2019, som var siste gang kåringen fant sted, ønsket publikum at løypekjører Helge Kartomten skulle bli årets mesterborger.

I 2022 ble det ingen kåring, men i år er tradisjonen tatt opp igjen. Nå er det Hamarradioen og Anno Domkirkeodden som samarbeidet om å nominere kandidater – med god hjelp fra publikum.

– Vi fikk veldig mange gode kandidater, med stort spenn. Siden vi kom litt sent i gang, valgte vi å bare nominere fire kandidater. Neste år skal vi starte arbeidet tidligere og nominere flere, lover Ranveig Nordbryhn.

Om Mesterborgeren står det at vedkommende skal ha gjort en spesiell innsats for Hamar og Hamarregionen gjennom frivillig arbeid, kulturarbeid eller annet arbeid. Prisvinnerne gjennom alle disse årene har ulik bakgrunn, men felles for dem alle er at de er entusiaster, som er stolte av byen sin og som har tro på at det alltid er mulig å få til noe, heter det i presentasjonen av dem.

Den aller første som fikk tittelen Mesterborger av Hammer by var Ragna Frisvold, ildsjel i Hamar Sanitetsforening. Tildelingen skjedde i 2001. Ærestittelen har gått til fem kvinner og 16 menn.

Tidligere mesterborgere

2001: Ragna Frisvold

2002: Lilia Birkeland

2003: Anders Ørbæk

2004: Henning Børresen

2005: Eli Kristine og Geir B Smebye

2006: Tor Karseth

2007: Bente Sydtangen

2008: Ragnar Pedersen

2009: Per-Øivind Sandberg

2010: Kari Marie Gundersen

2011: Hai Hang

2012: Anders Baasmo Christiansen

2013: Kjell-Erik Andersen

2013: Sverre Gaarden

2014: Erland Dalen

2015: Pål Johnsen

2016: Bernt Ola Volungholen

2017: Ole Roberth Holmen

2018: Roar Johansen

2019: Helge Kartomten

Gode kandidater

Søndag vil mange av de tidligere mesterborgerne være med i paraden når ny mesterborger skal kåres. Og det er fire kandidater som alle oppfyller kravene til å få ærestittelen.

Fred og Svein Dalbakk har drevet Studio 19 siden slutten av 70-tallet, og omtales som lydmagikere og produsenter. Det er ikke få lokale artister som har vært innom dørene i dette studioet i Vognvegen i årenes løp. De har også sørget for lydtjenester til mange små og store arrangementer. Det var blant annet Studio som hadde lydansvar under 150-årsjubileet til Hamar i Vikingskipet. De har også sørget for lyd på atskillige 1. mai-arrangement.

Karoline Amb er etter hvert blitt kjent på Hedmarken både som sanger, musiker, skuespiller, tekstforfatter, danser, regissør, instruktør og produsent. Hun har vært aktiv i Allsang på Tjuvholmen, som ildsjelen bak køntrikoret og nå aktuell som sjef for den nasjonale UKM-festivalen.

Helge Larsen har i over 20 år vært ansiktet utad for Ajer innebandy. Han har spilt på a-laget i 22 år, og er i tillegg dommer og trener for flere lag. Nå har han lagt opp som a-lagsspiller, men har ingen planer om å gi seg med alle de andre oppgavene han har i klubben. Helge Larsen blir omtalt som ei ildsjel i klubben og som et stort forbilde for unge spillere.

Inga-Live Kippersund og Turnékompaniet oppfyller også i høyeste grad kravene for å bli mesterborger. Søsknene Inga-Live, Anders, Jonas og Peter har siden 1987 stått på som fri teatergruppe, og fra 2006 har de hatt Hamar Teater som fast tilholdssted. Her har de barne- og ungdomsteater for rundt 100 barn, de har årlig romjulsteater, om sommeren har de utendørsteater på Atlungstad og ellers i året sørger de for at Hamar teater er i jevnlig bruk til konserter, revyer og teater.