1. februar var den lenge og mye omtalte prisøkningen på dagligvarer et faktum.

Som om det ikke er blitt dyrt nok å leve fra før, var økninger på opp til 10 prosent varslet ute i butikkene.

Gjennom den første dagen med nye priser, har vi lest om alt fra at de ikke har økt i det hele tatt, til skrekkeksempler hos enkelte kjeder.

Det ser ut til at alle skylder på hverandre i denne situasjonen.

Bøndene som lager maten sier de ikke blir rikere av prisstigningen, et nokså godt jordbruksoppgjør i fjor til tross.

De som selger maten til oss, for eksempel Coop-kjeden, går hardt ut mot de som styrer og sier de er tvunget til å sette opp prisene for å møte økte kostnader til på alt fra transport til strøm, og enda – hevder Coop – har de ikke tatt ut noe av sine egne kostnadsøkninger til for eksempel de økte strømregningene.

Kan vi få se et ærlig regnskap på hvem som får resten av penga?

Så hva skal vi som forbrukere da stole på? Mat og dagligvarer blir bare dyrere og dyrere, mens mange av oss faktisk har opplevd reallønnsnedgang fordi lønnsoppgjørene ikke holder tritt med en prisstigning ute av kontroll. Og renta, ja, ikke snakk om renta.

Bondeorganisasjonene er åpne med hva de som produserer maten sitter igjen med av inntektene. Bransjeorganisasjonen Virke sier at så åpne kan ikke dagligvarekjedene være, og det er av konkurransehensyn.

Nei vel, men da får vi kikke oss litt rundt ellers. Du trenger ikke tilbringe lang tid på Google før du får treff på kjente navn fra en av de etter hvert ganske få dagligvarekjedene vi har i Norge. Avbildet med luksusbiler, skrevet om i alt fra kjøp av sitt tredje privatfly til villarenoveringer i 100-millionersklassen.

Det er helt åpenbart at det er penger i dagligvare.

Næringsminister Vestre har løftet pekefingeren, og advarer dagligvarebransjen. Hans ønske er å gjøre noe med konkurransesituasjonen i bransjen.

Imens må vi forbrukere bare fortsette å skru igjen og skru igjen, for det ser ikke ut til at lommeboka vår får det lettere med det første.

Det er vi som har makta, sies det, men akkurat nå kan det være litt vanskelig å se at det stemmer.

Bonden får fremdeles rundt fem kroner literen av melka som selges for oppunder 20 kroner i butikken.

Kan vi få se et ærlig regnskap på hvem som får resten av penga?

Noen der ute flyr privat jet og kjører Bentley.

Og det er ikke de som har laget maten vi spiser.