De er blitt et fast innslag i nyhetene. Økonomene som fortsetter med å spå renteoppgang. Velkledde og veltalende eksperter med det vi tipper er inntekter godt over snittet. I 2022 var gjennomsnittslønnen i Norge 53.150 kroner.

Fredag var de der igjen. Grunnen var at prisene fortsetter å stige. Inflasjonsutviklingen går ikke dit sentralbanken vil. Fire prosent steg prisene (på årsbasis) i Norge i oktober. Det er duket, mener ekspertene, for nok en renteheving i desember. God jul til vanlige folk fra sentralbanksjefen.

Rentegaloppen begynner nå å bli både krevende og kritisk for mange. Både i den personlige økonomien, og også for næringslivet.

Men som fastlegen må også de spørre seg om hvor lenge de skal fortsette med den samme medisinen dersom den ikke virker.

Et godt belånt norsk folk har opplevd en voldsom vekst i lånekostnadene sine. Bolig og bil dreper privatøkonomien til mange, sammenholdt med det generelt stigende prisnivået i nær sagt alle hjørner.

HA fortalte denne uka hvordan bilgiganten Møller, som blant annet selger folkemerket Volkswagen, sliter og må kutte. Kuttene rammer også her; hos bilforhandleren i Nydal er det meget tøffe tider.

Det blir sluttpakker til ansatte.

For folk flest med vanlige inntekter har man knapt rukket å åpne den ene eposten fra banken om renteheving, før Norges Bank kvitterer ut en til.

For bankene fortsetter rentefesten. DNB hadde rekordhøye renteinntekter i tredje kvartal. Storbanken økte resultatet før skatt til 13,2 milliarder kroner, skriver E24.

Hva tenker Norges Bank å gjøre om prisene fortsetter å stige? Kan man fortsette med den samme renteaggresjonen, i godt driv mot tosifret og en varslet katastrofe i boligmarkedet?

Skal de velkledde økonomene også i 2024 stå og snakke om kjerneinflasjon og manglende nedkjøling i markedet?

På denne tiden av året er det alltid mange som gruer seg. Jula er krevende på så mange slags vis, og i år kan den økonomisk sett bli ekstra hard for mange.

Mens noen barn er så bortskjemte at de knapt har tid til å åpne alle gavene sine, går andre og gruer seg hele romjula fordi de ikke har noe å vise fram når de kommer tilbake til skolen, skriver Rødts Mímir Kristjánsson i dette innlegget på Norsk Debatt.

Jula i år blir ekstra tøff for mange. Det er det ingen tvil om. En av de beste julegavene mange kan få nå, er at renta ikke heves ytterligere i desember.

Norges Bank står i et vrient dilemma.

Men som fastlegen må også de spørre seg om hvor lenge de skal fortsette med den samme medisinen dersom den ikke virker.