Begeistret over å vise fram Norge, men først og fremst husker vi ungdommene fra hele verden, som fikk vise fram idrettene sine og de gode resultater som også kom.

De nasjonale anleggene er i dag en del av Norges historie. Rundt om i Sør-Norge finner vi dem. De ligger der som landemerker, omtales mye og får stor pressedekning verden over.

Anleggene som ble oppført i anledning OL med all nødvendig infrastruktur, ble gitt som gave til kommunene. For Hamar kommunes del fikk de Hamar Olympiahall – Vikingskipet, og Hamar Ol - Amfi - Nordlyshallen/Storhamar Ishall.

Vikingskipet er Nordens eneste skøytehall som tilfredsstiller kravene for å arrangere EM og VM i hurtigløp på skøyter. Helt fantastisk!

Gjennom 30 år har det vært minnerike lokale skøytestevner for små og store og i tillegg internasjonale og nasjonale mesterskap. Dette inspirerer den oppvoksende slekt.

Utallige treningsøkter daglig både for lengdeløp, kunstløp og bandy er gjennomført. Det er avholdt totalt 243 arrangement etter OL fram til 2020.

58 internasjonale mesterskap, 59 nasjonale konkurranser og mesterskap og 126 regionale konkurranser (OL –94 og etterbruken av Jon Helge Lesjø og Trine Løvold Syversen). Skøyteløperne har samlet tusenvis av mennesker i «Skipet» fra hele verden. Så mange minnerike stevner som er med på å skape identitet og mening for publikum.

I sin tid kostet Vikingskipet kr 228 mill kr, (1992- kroner), som i dag utgjør ca. 475 mill kr. i 2024-kroner. Det fulgte med et etterbruksfond på 59 mill kr., som varte til 2011.

Hva infrastruktur inkludert broen ved «Skipet» utgjør i kroner vet jeg ikke. I 2011 fikk kommunen 3.9 mill kr fra Staten til noe vedlikehold av «Skipet».

50 prosent finansiert av Hamar kommune, helt i tråd med Nasjonalanleggsavtalen. Denne avtalen innebærer at Staten ikke påtar seg drift av disse anleggene.

Et nasjonalanlegg gir rett til å søke om tilskudd på inntil 50 prosent av godkjente planer for ombygging, utvikling eller rehabilitering av anlegget.

Staten ved Kulturdepartementet ønsker nå en ny gjennomgang av alle seks nasjonalanleggsavtaler.

«Nasjonalanlegg skal brukes til presentasjon av internasjonal eliteidrett, og være arena for internasjonale mesterskap og konkurranser i Norge.

Det er videre et mål at nasjonalanleggene skal fungere som sentre for de respektive særidrettene. Nasjonalanlegg vurderes også som et viktig bidrag til utvikling av de idrettene som har slike.» I Hamar og regionen rundt er det mange aktive skøytemiljøer. Jeg vil anta at aktiviteten i Vikingskipet har vært en inspirator for utvikling av skøytesporten.

Argumentet at skøyter er en liten idrett, klinger dårlig i mine ører. Hvis kommunestyret mener det, er det i alle fall viktig at driften av Vikingskipet opprettholdes for fortsatt å rekruttere barn og ungdom til skøyte-idrettene.

Norges Skøyteforbund (NSF) sier «at store deler av Norge er uten isanlegg for skøyter.» Da er det i hvert fall viktig at dette anlegget består som Nasjonalanlegg.

«Skøyteidretten i Norge får ikke utnyttet godt nok sitt potensiale. Byer som mangler hurtigløpsbaner, men har ishall, har sprengt kapasitet for barn og unge som ønsker å utøve skøytesport.»

Hamar kommune i solidaritet gir mulighet til barn og unge landet over for muligheten til å komme til Hamar for å konkurrere og utvikle seg.

Vikingskipet må fortsatt være en motor og et anlegg som inspirerer og bidra til at flere får slike anlegg i de største byene og ikke reduserer denne muligheter for skøytesporten.

I en artikkel fra forskning.no; Idrett som samfunnslim står det:

«Tillit er viktig, og idretten kan være en viktig arena for å bygge tillit og etablere relasjoner på tvers av sosial bakgrunn. Selv demokratiet kan bli bedre om idretten fungerer bra.»

Kommunen har et samfunnsansvar for ivaretakelse av folkehelsa til barn og ungdom. Ikke alle ønsker å spille hockey eller spille fotball.

Og til alt overmål ønsker regjeringen å satse enda mer på idrettsungdommen fremover.

Kommunen glemmer helt at denne hallen også har stor betydning for utvikling av toppidrettsutøvere.

Jeg har lest et sted at Trettebergstuen lovte 15 mill kr fra Kulturdepartementet til bygging av en energisentral i «Skipet», som skal være med på å redusere kostnader til strømutgifter. Håper det er tilfelle.

Men det forutsetter kanskje at Nasjonalanleggsavtalen overholdes for å utløse pengene?

Vikingskipet står overfor en større rehabilitering med blant annet utskifting av lysutstyr, som medfører en stor investering (jfr. nye EU direktiv). Så er det et spørsmål om det er behov for mer varmetilførsel i hallen etter oppgradering av lyset.

Med en underskrevet nasjonalanleggsavtale vil bidraget fra staten bli på 50 prosent av investeringen, og reduserte utgifter til energi, drift og vedlikehold av lysutstyret. Det monner.

Men i motsatt fall mister kommunen mulighet for dette tilbudet.

Saksdokumentene fra kommunestyremøtet 21.2.2024 er gjennomgått av oss. Ordlyden og tonen i dokumentene kan karakteriseres som en gjennomgående alvorlig beskrivelse av situasjonen.

I sitt saksfremlegg til kommunestyret, står det blant annet i pkt. 3: «Økonomisk må driften være i balanse. Med dagens tilskuddsnivå fra Hamar kommune (uten ekstraordinære tilskudd til HOA AS), dvs. at dagens underskudd/ tilskuddsbehov avvikles.

Styret i HOA AS derimot vektlegger det positive ved Nasjonalanleggsavtalen ift. investeringskostnader.

I styrets beretning for 2022, datert 24.4 2023 står det og jeg siterer: «Arrangementsåret 2023 ser imidlertid ut til å bli svært godt. Det vil bli et større bidrag til driften fra arrangement enn på mange år. Her ligger flere muligheter fremover»

I forbindelse med salget av Hamar stadion, ble det inngått en avtale mellom Hamar kommune og Hamar IL om erstatningsanlegg, først på Børstad med utendørs kunstisbane. Det ble i stedet inngått en avtale om at kommunen dekket mer istid i Vikingskipet.

Denne avtalen og informasjonen ser vi ikke er tatt med i sakspapirene til kommunestyremøtet 21.2.2024. Dette er en vesentlig del av den forpliktelsen kommunen har, og som kommunestyret burde ha fått informasjon om for å ha et best mulig beslutningsgrunnlag.

Det er merkelig at dette er avglemt, og at kommunestyrerepresentantene ikke har etterspurt avtalen. Jeg forutsetter at denne avtalen er kjent for kommunerepresentantene.

Hamar kommune har vært dyktige til å utnytte effekten av Vikingskipet og dets beliggenhet, til å markedsføre byen og regionen. Sist helga var det student - VM på skøyter i Vikingskipet. 16 studenter fra 12 land kjempet om medaljer, rekorder og titler.

Se hvilken reklame Hamar kommune har fått:

«Norway University Sports and the Organization Committee are looking forward to welcoming you to the 2024 FISU World University Championship Speed Skating. It’s for the first time that Norway is organizing the Championship in Speed Skating, and it will take place in one of the world´s biggest skating rinks - the Vikingship.

We would be happy to host skaters from all over the world in the beautiful surroundings of Hamar.

Verdien av markedsføringen gjennom disse 30 årene, er ikke ubetydelige.

Nasjonalt og Internasjonalt har media profilert «Skipet» og Hamar gjennom TV - overføringer. Dette har selvfølgelig betydd mye for Hamar og Hamarregionen.

Handelsstanden, restauranter, hoteller og næringsliv har nytt godt av arrangementer i Vikingskipet.

Skulle gjerne visst hvor mye disse har tjent på de tusenvis av utenlandske og norske turister ifm. skøyteløp og andre arrangementer i disse 30 årene?

La oss ta et eksempel:

Hvis det kommer 30 000 på skøyteløp fra fredag til søndag, og hver person legger igjen gjennomsnittlig 3000 kr i byen hver denne helga, da blir omsetningen i handelsnæringen og restauranter 90 millioner.

Så kommer overnattingene på hotellene. Bare NSF betaler flere mill i forbindelse med løp, og HOA får flere mill for VM.

Hva om Hamar mister muligheten til å vise seg fram for hele verden ift. omdømme og inntektstap?

Det er nå inngått fastpris på strøm, så nå kan ansvarlige ikke skylde på at strømutgiftene tar knekken på kommunens økonomi. Kommunens representanter burde tatt en tur til Bjugn, til Fosenhallen (Ørland kommune), for å lære.

Kommunen baserer sin energi på samdrift med andre offentlige bygg, som f.eks. Fosen videregående skole, privatboliger og andre som nyter godt av overskuddsvarmen i hallen.

I 6-7 år var det dragkamp om å få Hamar Olympiahall - Vikingskipet som nasjonalanlegg.

22.12.2000 skrev Adresseavisen: "i går vedtok Hamar kommunestyre at skøytearenaen blir nasjonalanlegg"

24 år etter skiver ikke Hamar kommune under på nasjonalanleggsavtalen.

Etter 24 år forsøker kommunen å bli kvitt sine forpliktelser, som et nasjonalanlegg fordrer. Uansett vil Vikingskipet ligge der det ligger. Uten en nasjonalanleggsavtale vil investeringskostnadene for Hamar kommune stige med 100 prosent.

Nå ønsker Hamar kommune at staten skal ta over alle driftsutgiftene.

Idrett er viktig og i Norge står idretten sterkt. Da FN i 2015 vedtok resolusjonen som ligger til grunn for de 17 bærekraftsmålene, ble idrett omtalt som en viktig tilrettelegger for å kunne nå bærekraftsmålene.

Fysisk aktivitet vet vi er svært viktig for alle og spesielt for barn og unge. Idretten bringer med seg mye glede og positive opplevelser og bidrar til å hindre psykiske vansker hos barn.

Barn trenger også gode relasjoner og det kan idretten gi dem. Organisert idrett kan utvikle god sosial kompetanse. Her kan de få venner og utvikle relasjonelle egenskaper.

Her kan du vinne, men også tape. Her flyter følelser fritt og disse må håndteres konstruktivt. Det bidrar både trenere, foreldre og frivillige med. Her får de en forsmak på livets utfordringer og muligheter.

Hva skjer med oss når «Skipet» fylles med skøyteløpere og skøyteinteressert publikum, eller når Storhamarhallen fylles, når det er hockeykamp?

Jo, da blir det stor stemning, engasjement, begeistring, entusiasme og full fyr i følelsesregisteret! Blir det rekorder, seire, medaljer og laurbær, går vi hjem nærmest ruset på gode følelser, som har effekt på kropp og sinn.

Målet med å oppnå full dekning av utgifter for driften av anlegget fra staten, har foreløpig ikke lyktes for Hamar kommune. Skal denne dragkampen ta like lenge som kampen var for å få nasjonalanlegget?

Det er all grunn til å spørre om dette er metoden for å nå målet. Jeg tror ikke det.

Denne usikre situasjonen som er skapt av Hamar kommune, fører til usikkerhet for mange lokalt og rundt om i verden, for besøkende som tenker seg på VM i 2025, de som må planlegge reisen sin fra alle verdenshjørner, samt hotellopphold i Hamar.

Det bekymrer idrettslagene som daglig benytter hallen for barn og unge som er glad i idrettene sine.

I stedet for å benytte denne destruktive metoden med avtalenekt, ville kommunen høstet bedre omdømme hvis de hadde hatt fullt søkelys på å se muligheter og skaffe flere inntekter.

Dialog imellom partene er veien å gå. Penger kommer ikke på et sølvfat. Men kommunen velger et våpen som heter maktkamp. Hvor tillitsvekkende er dette?

Hamar kommune må være en del av løsningen, og ta initiativ til å få løst opp i dette problemet, som de har skaffet seg selv.

Nå gjør Hamar kommune Vikingskipet og skøyteløperne til den store stygge ulven.

Vi finner oss ikke i dette. Kommunen bør se på hele sin økonomi. Det beskrives i saksfremleggene hva kommunen ønsker å se nærmere på. Jeg tillater meg å minne om de andre anleggene i HOA og Briskebyutbyggingen som ikke er nevnt i dette notatet må også tas med i regnestykket.

Idrettslagene rekrutterer godt med barn og unge som ønsker å gå på skøyter. Det gjøres en stor samfunnsinnsats i området her.

Mjøsteam har mange gode rekrutter og juniorer som er «født og oppvokst» i denne hallen, som er glad i idretten sin. Det er fortvilt at denne usikre situasjonen skal gå ut over folkehelsearbeidet som bedrives av foreldre, trenere og frivillige.

Mange stiller opp i "Skipet" og tar et samfunnsansvar for barnas idrettsglede og folkehelse.

Hamar kommune har et stort oppslag i HA 19.2.2024 ift. Vikingskipet. Jeg stusser på mye og er rimelig opprørt.

Et spørsmål til HA: Hvorfor stiller dere ikke spørsmål? Saken om Vikingskipet er omfattende og angår mange. Det er grunn for å grave litt og få frem relevant kunnskap.

At politikerne i Hamar kommune er så enige alle sammen, er rørende. Hvorfor stiller ikke politikerne spørsmål med det som legges fram. Det er all grunn til å spørre om politikerne i det hele tatt har satt seg inn i hele sakskomplekset.

Så er det den «nybakte» politiker og talsmann Remo Andre Sjonfjell Martinsen fra BBL, som uttaler seg på vegne av alle og sier;

– «Litt sleivete kan man si at det er billigere å sende alle skøyteløpere til Heerenveen og bo på hotell, enn å drive Vikingskipet. Det er et godt saksfremlegg, og gode forslag til føringer, mener Remo Andre Sjonfjell Martinsen (BBL).»

Hva i alle dager! Har du lest budsjettet? Hvorfor har ikke du etterspurt avtalen Hamar kommune har med Hamar IL?

Hvorfor slik motstand mot skøyter, Martinsen?

Jeg stusser på holdningene dine til de som elsker sporten sin og som daglig bruker hallen. Det er mange barn og unge og flere kan det bli. Men det må en innsats til fra mange! Du skyter direkte på toppidrettsutøverne! Hva i alle dager er galt med disse skøyteløpere?

Så vidt jeg vet har Martinsen vært hockeyspiller selv på «sitt elskede Storhamar». Jeg forventer seriøsitet ift. barn og unge og frivilligheten som legger ned tusenvis av arbeidstimer i idrettslagene og i Vikingskipet.

Frivillige som gjør alt de kan for å bidra til å utvikle barn og unge til gode samfunnsborgere.

Jeg må nesten spørre: Hvor ville "ditt elskede Storhamar hockey" vært i dag uten gaven fra OL 94?

Skøyteungdommene elsker idretten sin på lik linje som du gjorde og som hockeyspillerne gjør.

Tror du barn og unge motiveres av dine holdninger?

HOA AS gir bare et begrenset innsyn i dokumenter, som er viktig for å få et totalbilde av denne konflikten. Statsforvalteren har sørget for at ingen får innsyn, og begrunner det slik: «Inntektsgrunnlaget til HOA taler for at størsteparten av virksomheten er kommersiell. Det samme gjør arbeidsoppgavene til de ansatte, som gjenspeiler en tids- og ressursbruk som klart knytter seg til den konkurransemessige virksomheten i HOA. " Dette stusser jeg på.

Vi har fått årsrapport fra 2022 med regnskap. Det er alt.

Hvordan ser regnskapet ut for de andre hallene? Hva er inntektene? Er det lagt en plan for mer inntekt? Laget en plan for mer rekruttering av barn og unge?

Det som presenteres i HA blir bare tall. Hva ligger bak tallene?

Lønns- og personalkostnader er relativt høye i alle bedrifter og organisasjoner. Slik er det kanskje også i HOA AS?

Hvor mye sponsorinntekter har HOA?

Markedsføring av skøytestevner

Uten markedsføring fylles ikke Vikingskipet med publikum.

Det må markedsføres i god tid, slik at publikum får forberedt seg på reise til arrangementene. Nå står VM i 2025 for døra. Sist det var et stort stevne her, var markedsføringen begredelig, og usikkerheten som dreier seg om det blir mesterskap eller ikke, sørger Hamar kommune selv for ved å ikke skrive under nasjonalanleggsavtalen.

Jeg ser av HOAs styreberetning at de beskriver publikumssvikt. Hvorfor? Det er vel ikke fair å skylda på publikum. Foruten pandemien, så var det lenge usikkert om det ble EM. Da må det markedsføring til som trekker publikum til Vikingskipet.

Oppfordring til Skøyte Norge! Spre budskapet:

Nå må vi alle reise oss å protestere på det som er i ferd med å skje med Vikingskipet i Hamar.

Oppfordring til Hamar kommune:

1.

Skriv under Nasjonalanleggsavtalen med ett års forlengelse, slik Staten har bedt dere om. Dette vil bli oppfattet positivt av departementet, og vil kunne bidra til et godt klima i dialogen videre. Alle avtaler skal nå gjennomgås, og da er det viktig at dere blir med på dette sammen med alle.

2.

Jobb heller for å få Nasjonalanlegget på Statsbudsjettet, som har en lenger tidshorisont.

3.

Avtalen med Hamar Idrettslag må anerkjennes og opp i dagslyset, slik at utgiftene blir tatt med i beslutningene når viktige avgjørelser skal tas.

4.

Politikerne må sette seg inn i sakene og stille spørsmål.

«Ikke kast skøyteløperne under bussen. Det gjelder både bredde og topp»

Referanser:

Norges Idrettsforbund: Hvorfor idrett og utvikling

Regjeringen, St.melding 26 ( 2011-2012) Den norske idrettsmodellen

Avisinnlegg i HA: 6.2.2023 av Bjørn Terje Andersen, «De har en forpliktelse de ikke må glemme»

Artikkel: NSF er tildelt VM 2025 på skøyter. «Usikkert om det kan gå av stabelen.»

NSF: «Status anleggsarbeid i de store byene. Flere av de store byene mangler tidsmessige anlegg for utvikling av skøytesporten. Fortsatt er store deler av Norge uten isanlegg for skøyter.»