Så blar jeg videre til sportssidene. Et nytt gledesutbrudd rammer meg, da jag over en hel side kan lese at en skadet hockeyspiller passer hunden til en lagkamerat slik at sistnevnte kan trene. Også dette en viktig sak av kulturell karakter for allmennheten.

Ja, apropos kultur. Hamar Veterankorps (HVK) skal sammen med Guren Hagen og Ingrid Nøren Stenersen hylle Vidar Sandbeck ved å framføre noen av hans verker i ord og toner 14. april i Hamar Kulturhus sin storstue.

Hvor er HA sine journalister i denne sammenhengen? Aktørene og Vidar Sandbeck har kanskje ikke høy nok kulturell status? HA sammen med øvrige aviser i distriktet er invitert til skrive litt om Vidar Sandbeck, Guren Hagen osv., men velger å utebli.

En journalist svarte rett nok at saken skulle forfølges etter vinterferien, men selv om journalisten er blitt purret på har ingenting skjedd.

Så for å hjelpe HA litt vil jeg informere om følgende:

Vidar Sandbeck var en norsk visesanger som strengt tatt ikke trenger noen nærmere presentasjon. Gjennom sitt 87 år lange liv sto han bak en betydelig produksjon som er viden kjent blant det norske publikum. Vi kjenner alle hans viser som Pengegaloppen, Menuett i mai, Heksedans, Bildilla, Dakota-Kalle osv.

Guren Hagen har som visesanger i en årrekke tolket Sandbeck sine viser. I tillegg til skriver han egen musikk som bl.a. er påvirket av Sandbeck og sin oppvekst i Østerdalen.

Ingen er derfor bedre til å framføre Sandbeck sine verker enn nettopp han. I likhet med Sandbeck skriver Guren Hagen sine tekster på dialekt, noe som har bidratt til alle prisene han er blitt tildelt i løpet av karrieren.

Her kan nevnes Prøysenprisen, Dialektprisen og Hedmark fylkeskommunes kulturpris. I 2020 ble artisten tildelt Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua, en pris som tildeles personer som på kunstnerisk vis er sammenfallende med Vidar Sandbecks kunstneriske verdier.

HVK ble stiftet 20. mars 1987, og teller i dag 50 – 60 aktivt utøvende medlemmer i alderen 51 – 92 år! 12 av medlemmene er > 80 år! Frammøteprosent på øvelser og konsert ligger på drøyt 90 %, noe som indikerer at å spille i korps er viktig for helsa, både fysisk, psykisk og sosialt.

Gjennomsnittsalderen er 73 år og 10 md. Det er med andre ord en erfaren gjeng med musikere fra Hamar, Stange, Løten og Ringsaker som møtes hver tirsdag. Mange begynte å spille i 8-årsalderen.

Om du tar utgangspunkt i et estimat der den enkelte begynte å spille som 10-åring, så har medlemmene spilt i korps i 3382 år! Sammen med sin dirigent utstråler musikerne en glede som smitter over på publikum.

Til å binde det hele sammen på en frisk og ungdommelig måte møter publikum Hamarjenta Ingrid Nøren Stenersen. Med musikalske foreldre fra Østerdalen har nok Ingrid fått inn litt Sandbeck gjennom morsmjølka?

Ingrid er født og oppvokst på Hamar, og har erfaring fra både teater, sang, dans, film, dubbing, og undervisning av barn innen dans/musikkteater. Hun jobber som skuespiller og musikalartist.

HVK, Guren Hagen med sin akkompagnør Vegar Ellevseth fra Stange og Ingrid N Stenersen gleder seg til å hylle Vidar Sandbeck, til tross for at HA og andre lokale aviser ikke finner at denne konserten og deres aktører kulturelt kan måle seg med en skadet hundepasser eller at et par flytter fra eget hus til nabohuset.

I beste fall kan de utøvende kunstnerne kanskje håpe på bilder av noen som var til stede på konserten, dersom HA velger å nedverdige seg til å sende en journalist (les fotograf) til Kirsten Flagstadsalen denne søndagen.

Siden det verken er fotballkamp på Briskeby eller hockeykamp i CC Arena på samme tid, så kanskje det lar seg gjøre?

Dette innlegget er ikke ment for å ytterligere såre en allerede skadet hockeyspiller, eller skrive vondt om et par som flytter. Det er et uttrykk for en frustrert amatør innen kulturlivet i Hamar som skal samarbeide med profesjonelle aktører, og opplevelsen av HAs totale mangel på interesse og prioriteringer innen kultursektoren.