Under Black Friday i fjor var det nemlig nær dobbelt så mange mannlige sjåfører som kvinnelige bak rattet etter påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker og påkjøring bakfra.

Det viser tall fra Tryg Forsikring og Finans Norge.

– Skal du unngå bilskade og muligens spare litt penger under Black Friday, bør du kanskje la kvinnen overta rattet. Jeg tror vi kvinner generelt er flinkere til å beholde roen, og ikke la oss stresse i trafikken. Vi kjører mykere og gjerne med mindre risiko enn de fleste menn, sier bilskadedirektør Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring.

Mann 42 er versting

Black Friday er fremdeles blant de største handledagene, gjerne med lange bilkøer til og fra de store kjøpesentrene.

Men biltrafikken har sin pris.

Black Friday er også en trafikkulykkesdag.

I fjor ble det registrert 1665 bilskader, til en kostnad på over 36 millioner kroner.

– Ulykkene starter allerede fra morgenen av i 08-tiden, og i fjor var det verst mellom 14 og 15 da det var nær tre bilskader per minutt. Det dabber faktisk ikke av før sent på kvelden etter 21. I tillegg ser vi at det er flest sjåfører i alderen 35–50 år som er innblandet i ulykkene, og man kan godt si at verstingen er mann 42, sier hun.

Frykter glatte veger

Værmeldingen for fredag tyder på tidvis nullføre flere steder, noe som kan medføre glatte veger.

Spesielt i tettbebygde strøk på Østlandet kan det bety fare for mange bilskader i løpet av dagen.

– En Black Friday med glatte veier og dårlige kjøreforhold, fører alltid til flere trafikkulykker enn ellers. Stressede bilister på glatt føre med dårlige vinterdekk er heller ingen god cocktail. Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro bak rattet fredag. Det er ikke verdens undergang om du kommer for sent til en god handel, sier Tennefoss.

Samlet har forsikringsbransjen de siste fem årene for Black Friday registrert 8319 bilskader til en erstatningskostnad på vel 177 millioner kroner.

Slik kan du unngå bilskade Black Friday

  • Aller helst bør en bare sette bilen hjemme hvis en har mulighet til det
  • Unngå kjøpesentrene mellom kl. 12 – 18. Da pleier det smelle oftest
  • Ikke bli stresset av å stå langvarig i kø
  • Det er det lurt å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre sjanse for sammenstøt da når du skal kjøre ut
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du bedre oversikt når du skal kjøre ut. Mange skader skjer idet man rygger ut