– Vi satser på 2.000 feststemte russ her i april, sier Scott Boje Bækkel, Christoffer Løvås og Kornelius Sållman på den store åpne plassen på Tjuvholmen.

I fjor kom russ fra hele Innlandet til Hamar for å være med på det første treffet etter pandemien.

Arrangørene, Eventkompaniet, har lagt ut billetter på forhåndssalg, og kan allerede nå konstatere at det blir rekord. Men hvor mange kommer til Hamar på første russens rulledag, fredag 14. april?

– Vi gjorde det veldig bra arrangementsmessig i fjor. Det fløt bra, og det var ikke så mange hendelser. Alt gikk knirkefritt. Politiet var til stede og syntes det gikk bra. Og tilbakemeldingene fra de som var med i fjor var veldig, veldig bra.

Mer for de gående

I fjor gjestet artister som Roc Boyz, Kevin Lauren, Ringnes-Ronny og BEK & Moberg arrangementet.

I år har Eventkompaniet igjen fått tak i Kevin Lauren.

– Nå har han jo blitt enda mer populær enn i fjor. Han har hoppet rundt på de største scenene i landet. Og så har vi fått tak i artistene Den BB, Problembarn, og Iron Mæn, kjente navn i russemiljøet, sier Scott.

Og i år skal arrangementet tilrettelegges bedre for de som ikke er på russebuss.

– Vi hadde 14 russebusser inne på området i fjor. I år skal de som kommer til fots få bedre fasiliteter i og med at vi fikk skikkelig regnvær i fjor. Vi skal blant annet rigge et stort varmetelt. Alle skal kunne bli tørre og varme, sier Scott.

I tillegg jobber man med å få til aktiviteter på området. Blant annet dåp for Kattarussen.

– Det skal skje noe hele dagen. Ikke bare scene og lyd.

Mye tyder på at det blir skikkelig livat på Tjuvholmen:

– På denne tiden av året i fjor hadde vi ikke begynt å selge billetter. Og nå er det solgt like mye billetter som i fjor. Alt herfra er bonus.

Krever en innsats

– Hva er motivasjonen for å lage et slikt arrangement?

– Inkludering og det å skape et tilbud til de som ikke vil reise helt til Stavanger eller Halden. Tryvann-treffene ble nedlagt for noen år siden, så det ble etter hvert langt å reise for russen i regionen for å treffes fysisk.

Det er det tredje treffet som Eventkompaniet lager i Hamar. Det første var i 2019 (Tjuvis). Så kom pandemien og satte en stopp, før man prøvde seg igjen i fjor.

– I mellomtiden har vi blitt flinkere på event og konserter. Det kreves mye for å lage en slik russefest. Mye planlegging og mye kapital, i tillegg har vi hjelp som skal betales. I fjor var det et team på rundt 50 som måtte jobber for å få til Innlandstreffet, sier Scott og legger til:

– Vi satser på å lage et trygt og inkluderende arrangement. Det er det viktigste.

Ikke kommunalt arrangement

Hamar kommune hadde en ambisjon om å lage et eget russetreff ved Vikingskipet denne våren.

Det blir det ikke noe av.

– Vi i kommunen er opptatt av at man skaper en god og sunn russefeiring, som ikke øker i lengde fra år til år. Målet var å lage et eget arrangement, med søkelys på tilgjengelighet for alle. Det har vært tendenser til at man har fått en veldig oppdeling av feiringa i grupper. Men det har altså ikke vært nok interesse for et slikt arrangement i år, sier kultursjef Morten Midtlien.

Han sier det er mulig at de gjør et nytt forsøk neste år.